Hrvatski radio

Radio Osijek

Veleposlanik Klinke: Osijek bi mogao biti buduća važna investicijska točka

13.10.2021.

13:12

Autor: Željko Kovačević

veleposlanik Robert Klinke, ravnatelj III.gimnazije Dražen Jakopović (foto Ž. Kovačević)

veleposlanik Robert Klinke, ravnatelj III.gimnazije Dražen Jakopović (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Njemački veleposlanik Robert Klinke boravi danas u Osijeku. Prije susreta s gradonačelnikom Osijeka dodijelio je u osječkoj 3. gimnaziji polaznicima DSD-a, diplome Ispitnog centra te gimnazije za njemački jezik. Veleposlanik je poručio kako je Osijek postaje važna točka za buduće investicije.

Riječ je o jezičnim diplomama fakultativnog predmeta koje se priznaju u Njemačkoj, a taj priznati viši stupanj poznavanja jezika mogu steći samo učenici u školama koje su dobile dozvolu Konferencije ministara kulture Njemačke. U gradskoj upravi razgovaralo se o daljnjoj suradnji grada i programa koje se mogu ostvariti putem njemačkog veleposlanstva. Gradonačelnik Ivan Radić je rekao kako veleposlanik nije ni prvi, a ni kako je obećao, zadnji puta u Osijeku. "Dogovorili smo se da ćemo intenzivirati odnose između grada, veleposlanstva i Savezne Republike Njemačke. Spomenuo sam veleposlaniku da je zadnja parcela u prvoj zoni, Gospodarske zone Osijek, prodana hrvatsko-njemačkom investitoru, a da smo nedavno dobili izravnu zračnu liniju Osijek - München koja će pomoći ne samo boljim gospodarskim vezama nego i u području turizma, pa i zdravstvenog turizma", rekao je gradonačelnik Radić.

Veleposlanik Klinke bio je ugodno iznenađen pokretanjem studija medicine na njemačkom jeziku.

"Razgovarali smo o brojnim strateškim investicijama u gospodarstvu te investicijama u znansteno istraživačkom svijetu razgovaralo smo o stateškim stvarima u gospodarstvu, i investicijama u znanstevno-istraživačkom svijetu. Impresioniran sam medicinskim fakultetom na njemačkom jeziku. Osijek je grad s bogatim kulturološkim nasljeđem koji njeguje multikulturalnost. Nacionalne manjine u Osijeku poveznica su s brojnim narodima, među kojima i s njemačkim. Takav odnos, uz dobar položaj i mnoštvo studenata jamstvo su da će Osijek biti atraktivna lokacija ulagačima u Europi pa i šire.", rekao je njemački veleposlanik Robert Klinke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.