Hrvatski radio

Radio Osijek

Veleposlanik Rumunjske Constantin - Mihail Grigorie u Osijeku

14.02.2017.

12:16

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veleposlanik Rumunjske u Hrvatskoj Constantin - Mihail Grigorie danas je u nastupnom posjetu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, a posjetio je i Hrvatsku gospodarsku komoru i osječko Sveučilište J. J. Strossmayera. Veleposlanik Grigorie je izrazio želju za još čvršćim vezama s Gradom i Županijom.

"Grad Ploesti i Osijek gradovi su prijatelji od 1996 godine", istaknuo je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić nakon sastanka zatvorenog za javnost. Novinarima se nakon sastanka samo s par protokolarnih riječi obratio veleposlanik Grigorie istaknuvši želju za boljom suradnjom dviju zemalja.

Iako jedna od najsiromašnijih zemalja Europske unije Rumunjska posljednjih godina bilježi golem gospodarski razvitak. Perjanica rumunjskog gospodarstva je autoindustrija. Trenutačno u zemlji posluje više od 600 tvrtki koje proizvode autodijelove, a riječ je o tržištu automobila vrijednom više od 18 milijardi eura. No valja istaknuti i činjenicu da je satnica ponegdje manja i od 5 eura. Teško je, primjerice, očekivati tvornicu Dacie u Osijeku, no Rumunjska, drugo najveće tržište u srednjoistočnoj Europi, s gotovo 22 milijuna stanovnika, nudi našim gospodarstvenicima priliku da se nametnu na tržištu poljoprivredne mehanizacije, repromaterijala i sredstava zaštite. Prilika ima i u prehrambenoj industriji te sektoru graditeljstva. Razmjena roba i usluga je za sada na manjoj razini od oko 300 milijuna eura, no mogućnosti su daleko veće. Nada se tome i osječko- baranjski župan Vladimir Šišljagić koji je rekao da ga raduje mogućnosti da Osječko-baranjska županija i regionalna uprava sa sjedištem u Ploestiju tješnje surađuju.

Tijekom ove godine najavljen je i Rumunjsko-hrvatski gospodarski forum Bukureštu čime će se ojačati suradnja kako na regonalnoj tako i na državnoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.