Hrvatski radio

Radio Osijek

Velik broj novozaraženih u Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji

30.10.2020.

09:44

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Petero je preminulih u protekla 24 sata, javljaju stožeri Civilne zaštite slavonskih županija. U Osječko-baranjskoj je 181 novozaražena osoba, Brodsko-posavska županija ima rekordnih 127 novih slučajeva, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je 76, Virovitičko-podravskoj 16, a u Požeško-slavonskoj 7.

U posljednja 24 sata pozitivan nalaz na koronavirus utvrđen je za 181 osobu s područja Osječko-baranjske županije, a testirano je ukupno 500 uzoraka, i to 415 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 85 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ. Na žalost, jučer su preminule tri osobe koje su bile hospitalizirane u Respiracijskom centru KBC-a - žena iz Šaga rođena 1939. godine, muškarac iz Višnjevca rođen 1929. godine te muškarac iz Osijeka rođen 1954. godine. Uz COVID-19 svi su imali i druga teža oboljenja, izvijestio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Novopozitivnim osobama jučer je obuhvaćeno 44 naselja. Najviše pozitivnih nalaza opet je u Osijeku (68), odnosno 84 s prigradskim naseljima (Višnjevac 5, Josipovac 5, Tenja 3, Sarvaš 2 i Brijest 1). Slijede Đakovo 13 (15 s prigradskim naseljem Piškorevci), Našice 8, Čepin 7, Belišće 6 (10 s prigradskim naseljima Bocanjevci 2 i Gat 2), Donji Miholjac 5 (7 s prigradskim naseljem Rakitovica), Valpovo 4 (7 s prigradskim naseljima Marjančaci 2 i Šag 1), Ivanovac 4, a po tri imaju Bilje, Bizovac, Novi Čeminac i Satnica Đakovačka. Po dvije novozaražene osobe su iz Antunovca, Feričanaca, Hrastina, Ladimirevaca, Palače i Vuke, a po jednu imaju Breznica Đakovačka, Čokadinci, Dalj, Dragotin, Drenje, Ernestinovo, Gašinci, Ivanovo, Jagodnjak, Laslovo, Marijanci, Petrova Slatina, Semeljci, Vardarac i Viškovci.
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 109 osoba koje su oboljele od COVID-19, što je čak 14 više nego prethodnog dana, s tim da je 14 pacijenata na respiratoru. Osam oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. Prema podacima pristiglim u Zavod za javno zdravstvo OBŽ samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za 39 novih kontakata pozitivnih osoba, a pod tom mjerom je ukupno 3.426 osoba.
Povodom predstojećeg vikenda, blagdana Svih svetih te Dušnog dana, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije ponovno upozorava i moli građane na odgovorno ponašanje na svim okupljanjima, pa tako i prilikom posjeta grobljima, gdje će sukladno epidemiološkoj situaciji i uputama, biti organizirana i redarska služba koja će građanima davati upute o ponašanju te obavljati njihovu kontrolu, od nošenja zaštitnih maski i držanja fizičke distance do drugih pravila poput načina prodaje cvijeća i svijeća. Stožer ujedno apelira na sve građane, pogotovo osobe koje planiraju organizirati javna okupljanja (poput Halloweena i slično) da su takva okupljanja u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji zabranjena te predstavljaju prevelik rizik za širenje virusa.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata na području te županije zabilježeno je 127 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 od čega je jedna osoba s prebivalištem u drugoj županiji. To je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju od početka epidemije, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. U novogradiškoj bolnici preminula je jedna ženska osoba (1932. godište). Najviše je novozaraženih u Slavonskom Brodu (61), zatim u Podcrkavlju (11). Po tri nova slučaja imaju općine Nova Kapela, Oriovac i Oprisavci, dvije su novozaražene osobe u Bebrini, dok je po jedna zaražena osoba iz Nove Gradiške, Garčina, Okučana, Sibinja, Sikirevaca, Brodskog Stupnika i Starog Petrovog Sela. Za preostalih 36 osoba u tijeku je epidemiološka obrada. Hospitalizirano je ukupno 36 osoba (5 osoba više nego prethodni dan) od čega 27 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 9 osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. 
U jednom privatnom domu za starije i nemoćne osobe na području Brodsko-posavske županije pozitivna su 22 korisnika te 9 zaposlenika. Dio korisnika čija je klinička slika to zahtijevala je hospitaliziran u slavonskobrodskoj bolnici. Zbog dvije pozitivne učiteljice u jednoj osnovnoj školi na području Brodsko-posavske županije, u samoizolaciju su stavljena 3 razredna odjela te još troje djelatnika iz redova nastavnog osoblja. 
Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 1.316, dok je broj aktivnih slučajeva 426. Od početka epidemije na području Brodsko-posavske županije preminulo je 9 osoba. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 939 osoba (170 osoba više nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 232 osobe od kojih je 76 bilo pozitivno na SARS-CoV-2, javlja Stožer civilne zaštite te županije. 18 osoba iz Vinkovaca, 15 iz Vukovara, 7 iz Ivankova, 5 iz Jarmine, po tri novozaražene osobe su iz Iloka i Retkovaca, po dva iz Starih Jankovaca, Andrijaševaca, Antina i Gaboša, po jedna iz Babine Grede, Bogdanovaca, Borova, Bošnjaka, Bršadina, Cerića, Gunje, Komletinaca, Korođa, Novih Mikanovaca, Nuštra, Starih Mikanovaca, Šarengrada i Tovarnika te tri osobe s boravištem izvan županije. Jedna osoba je preminula. Na bolničkom liječenju zbog COVID-a19 nalaze se 26 pacijenata, dok se 387 zaraženih nalazi u kućnoj izolaciji. Među njima je 36 djelatnika iz sustava zdravstva (10 liječnika, 17 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 7 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja zaraženo je osam nastavnika i 18 učenika. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 1883, od kojih je 1446 izliječeno, 24 su preminule. U samoizolaciji na području županije je 892 osobe – iz sustava zdravstva 57 (15 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 12 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji se nalazi 40 nastavnika i 388 učenika.

Na području Virovitičko-podravske županije 16 je novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u četvrtak navečer Županijski stožer Civilne zaštite. Devet osoba srednje je životne dobi, četiri su mlade, a tri starije životne dobi. U Pitomači je pet zaraženih, u Slatini četiri, u Virovitici tri, a po jedna zaražena osoba je iz Špišić Bukovice, Gradine, Sopje i Čađavice.
U samoizolaciji je 417 osoba, a na kućnom liječenju 161. U Općoj bolnici Virovitica 13 je oboljelih, a u KBC Osijek su dva pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije.
Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 639 osoba, a umrlo je 14.

Na posljednjem testiranju uzoraka prikupljenih u Požeško-slavonskoj županiji obrađena su 103, od kojih je sedam bilo pozitivno. Trenutno je na tom području aktivno 146 slučajeva zaraze koronavirusom. 130 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba.  Od početka epidemije testirano 12278 osoba. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.