Hrvatski radio

Radio Osijek

Velik priljev migranata - neki krenuli pješice u Mađarsku

20.09.2015.

10:37

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastavlja se velik priljev migranata. Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo više od 21 tisuće izbjeglica. Iako je sedam graničnih prijelaza sa Srbijom zatvoreno već dva dana, migranti i dalje pristižu.

Najveći je pritisak na Tovarnik. Jučer je iz tog mjesta otišlo 28 autobusa s oko 1 500 izbjeglica prema mađarskoj granici.
Do posljednje željezničke postaje u Hrvatskoj - Botova, migranti su iz Tovarnika stigli vlakom noćas oko dva sata. Mladi, djeca, žene i starci unatoč kiši uputili su se pješice ilegalnim prijelazom u Mađarsku. U dva dana i dvije noći kroz ovaj je prijelaz, prema procjeni stožera, prošlo oko 5000 ljudi. Iscrpljeni su, ima i bolesnih pa nisu bili raspoloženi za razgovor. Ne znaju gdje se nalaze ni kamo ih vode.
Najviše izbjeglica iz prihvatnog centra Tovarnik prevezeno je do graničnih prijelaza Baranjsko Petrovo Selo i Goričan - odakle ulaze u Mađarsku pa dalje u Austriju. 

                                foto: Tovarnik - Željko LukuniĆ (PIXSELL)

Kiša i razmjerno niske temperature donijele su izbjeglicama, koji i dalje poljskim putovima stižu u Tovarnik, nove probleme. Volonteri i dalje pomažu, donose jakne, madrace, deke i razgovaraju s izbjeglicama koji ponavljaju da ne žele živjeti u ratu i zato bježe. Na putu su dugo vremena, žale se da autobusi i vlakovi presporo stižu, strahuju od budućnosti i ne znaju što ih čeka. 

Jučer je preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo u Mađarsku ušlo nešto više od 1.000 izbjeglica. Jedan je to od triju graničnih prijelaza preko kojih organizirano iz Hrvatske u Mađarsku ulaze migranti. Posljednja skupina na tom graničnom prijelazu iz autobusa je izašla sinoć oko 22 sata, prešla granicu, a potom su ih mađarski autobusi odvezli u tamošnje prihvatne centrem, odnosno prema Austriji.

                                     foto: GP Baranjsko Petrovo Selo - Beremend - Neven Knežević

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.