Hrvatski radio

Radio Osijek

Velika biciklistička imena u Hrvatskoj

21.09.2022.

18:52

Autor: HRT

CRO Race

CRO Race

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Najveće priznanje koje smo dobili za svoj rad na prethodnim izdanjima utrke dobili smo od samih momčadi i liste vozača koji dolaze na ovogodišnje izdanje CRO Racea, izjavio je Vladimir Miholjević, direktor biciklističke utrke kroz Hrvatsku, koja će se voziti od 27. rujna do 2. listopada.

Galerija
CRO Race, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
CRO Race, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Na startu u Osijeku za šest dana tako bi se trebala naći trojica pobjednika najveće svjetske utrke Tour de Francea, ovogodišnji slavljenik iz Pariza Danac Jonas Vingegaard, član momčadi Jumbo-Visma, te dvojac iz INEOS Grenadiersa, Britanac Geraint Thomas i Kolumbijac Egan Bernal, pobjednici Toura iz 2018. i 2019. godine, Nedostajat će samo Slovenac Tadej Pogačar, pobjednik Toura iz 2020. i 2021: "Vingegaardu će ovo biti prva utrka na kojoj će nastupiti nakon pobjede na Touru krajem srpnja. Iako je Bernalov dolazak najavljen, još uvijek nije sigurno da će i doći jer ima zakazanu operaciju odmah po završetku CRO Racea. No, dolazi još velikih imena kao što je svjetski prvak iz 2014. godine Poljak Michal Kwiatkowski te pobjednik ovogodišnjeg izdanja najduže utrke u UCI kalendaru Milano-Sanrema Slovenac Matej Mohorič, naglasio je Miholjević.


Ove godine za utrku je prijavljeno šest momčadi s WorldTour licencijom, odnosno iz najvišeg ranga svjetskog biciklizma, a tri od tih šest - Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers i Bahrain Victorious - među četiri su najuspješnije po rang-ljestvici Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI). Uz njih na utrci će nastupiti i Israel-Premier Tech, DSM i Trek-Segafredo. Na startu će se naći osam ProTour momčadi te šest Continental Tour momčadi: "Interes za utrku među WorldTour momčadima je bio i veći. Mi smo ih mogli pozvati najviše devet, ali financijske mogućnosti nam nisu dopustile više od šest tako da smo neke nažalost morali i odbiti", dodao je Miholjević koji je optimističan i kada je riječ o budućim izdanjima utrke: "Već sljedećeg tjedna, upravo tijekom održavanja utrke mogli bismo primiti lijepu vijest kako bi utrka za sljedeću godinu mogla dobiti višu kategoriju u kalendaru", dodao je.

Galerija
CRO Race, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
CRO Race, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

To znači kako bi CRO Race, koja je trenutačno u statusu etapnih utrka prve kategorije, mogla od sljedeće godine imati status utrke kategorije "ProSeries", kategorije koja je odmah ispod WorldToura: " Ispostavilo se kako je ovaj termin krajem rujna i početkom listopada odličan jer smo jedina etapna utrka u to vrijeme i spona između Vuelte i posljednjih WorldTour utrka u kalendaru", rekao je Miholjević.

Direktor utrke još je jednom podcrtao kako egzistenciju ovom događaju omogućuje sinergija s državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave koji su prepoznali biciklizam kao sredstvo promocije i komunikacije koje najrazvijenije zemlje zapada koriste već desetljećima: "Komparativna prednost biciklizma je da mjesta koja se koriste u svakodnevnom životu pretvara u sportsku arenu, a naš je cilj predstaviti Hrvatsku kao glavnu cikloturističku destinaciju u Europi. Nije nevažan niti medijski doseg jer dopiremo do 950 milijuna kućanstava u svijetu, u čak 130 zemalja utrka će biti prenošena uživo, a u još 60 u vidu sažetaka", dodao je Miholjević.

Utrku su i ove godine podržali Hrvatska turistička zajednica, koju je predstavljao Dubravko Šimenc, te Ministarstvo turizma i sporta, koje je predstavljao savjetnik ministrice za sport Josip Pavić, obojica trofejni vaterpolisti tijekom svojih igračkih karijera: "Hrvatska je u svijetu najpoznatija po turizmu i sportu, a CRO Race je najbolji primjer pozitivnog utjecaja sporta na turizam", rekao je specijalist koordinator Odjela za strateške marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice Dubravko Šimenc.

"Hrvatski sport nisu samo uspjesi naših sportaša već i organizacija ovakvih događaja", poručio je Pavić. Tehnički direktor utrke Luka Mišović upoznao je javnost s detaljima etapa pa je tako rekao da će pred vozačima u šest dana biti ukupno 1065 kilometara tijekom kojih će svladati 9000 metara visinske razlike: "Kao i obično, 'kraljevskom etapom' se može okarakterizirati peta etapa sa startom u Opatiji i ciljem u Labinu tijekom koje će vozači morati svladati Učku te još dva uspona nakon nje. No, kako su najteži usponi ove godine nalaze dosta rano u etapi, to će jako utjecati na strategije momčadi. Kao i prošle godine, cilj posljednje etape u Zagrebu bit će ispred Hrvatskog narodnog kazališta", kazao je Mišović.

ETAPE CRO RACE-a 2022:

27. rujna, 1. etapa: OSIJEK - LUDBREG (223.5km)

28. rujna, 2. etapa: OTOČAC - ZADAR (163km)

29. rujna, 3. etapa: SINJ - PRIMOŠTEN (157km)

30. rujna, 4. etapa: BIOGRAD NA MORU - CRIKVENICA (219km)

1. listopada, 5. etapa: OPATIJA - LABIN (154km)

2. listopada, 6. etapa: SVETA NEDELJA - ZAGREB (158km)

CRO Race

CRO Race

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.