Hrvatski radio

Radio Osijek

Velika prilika za proizvođače soje

13.10.2015.

14:09

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kvaliteta osječkih sorata soje sve više je prepoznata izvan hrvatskih granica. Pridonosi tomu i projekt „Dunav soja“ u koji se od samih početaka, 2012. godine, uključio Poljoprivredni institut iz Osijeka, a o kojem je bilo riječi na skupu u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Osijek.

Organizacija „Dunav soja“, sa sjedištem u Beču, nastoji smanjiti ovisnost Europe o GMO soji iz Južne Amerike i SAD-a pa proizvođači i otkupljivači koji dobiju njihov certifikat imaju osiguranu prodaju soje uz bolje cijene na tržištu.

Predstojnica Odjela za oplemenjivanje i genetiku industrijskoga bilja na Poljoprivrednom institutu u Osijeku Aleksandra Sudarić  ističe kako je proizvodnja soje u Hrvatskoj ove godine doživjela pravi uzlet jer je zasijana na 40% površina više u odnosu na desetogodišnji prosjek, što je oko 70 tisuća hektara. No, dodaje da su potencijali  znatno veći, a njihovu iskorištavanju moglo bi pridonijeti upravo uključivanje u organizaciju „Dunav soja“.

Menadžerica za inovaciju i znanost iz „Dunav soje“ Silvia Sponza ističe da ta organizacija povezuje znanost, oplemenjivače i poljoprivrednike te im edukacijama olakšava put do dobivanja njihova certifikata.

Poljoprivredna tvrtka Seges, sa sjedištem u Županji, među prvima je pristupila organizaciji „Dunav soja“, a vlasnik i direktor Miroslav Jukić ističe kako okupljaju stotinjak proizvođača koji više nemaju problema s plasmanom soje zasijane na ukupno 3 tisuće hektara jer sva završava u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji i Italiji. Tvrtka prodaje i soju koju prerađuju u Mađarskoj, a žele izgraditi svoje preradbene kapacitete pri čemu računaju na europske fondove.

Put do certifikata „Dunav soja“ nije lagan, ali se itekako isplati jer se Europska unija više ne želi hraniti GMO-om i  sve izdašnije potiče proizvodnju europske soje. U spoju s kvalitetnim domaćim sortimentom, pogodnim tlom i klimom, te znanjem i iskustvom u proizvodnji soje – mogla bi to biti dobitna kombinacija za naše proizvođače.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.