Hrvatski radio

Radio Osijek

Velike investicije mijenjaju izgled grada

11.05.2023.

16:20

Autor: HRT / Radio Osijek

Župan u B. Manastiru

Župan u B. Manastiru

Foto: OBŽ / -/-

Župan Ivan Anušić sa suradnicima je bio u radnom posjetu Gradu Beli Manastir, gdje je zajedno s gradonačelnikom Tomislavom Robom prvo obišao novouređene prostore Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir. Potom su obišli Gradski stadion Beli Manastir gdje se provodi projekt Gradski sportski park, a na kraju srednje škole u Belom Manastiru.

U Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir proveden je projekt njegove rekonstrukcije. Tako je smještajni potkrovni prostor prenamijenjen u uredske prostorije za administrativno osoblje, a time su stvoreni uvjeti i za prenamjenu uredskih prostora u prizemlju u kvalitetnije i fizički pristupačne smještajne jedinice za korisnike.

- Ovom rekonstrukcijom korisnici više neće morati ići stubama do svojih soba, a stručne službe će imati lakše pristup korisnicima. Dom je ujedno ostvario uvjete za povećanje smještajnog kapaciteta za 11 do 15 osoba. U tijeku je izrada nove licence te očekujemo da se kapacitet Doma sa 180 poveća na 190 do 195 osoba - kazao je Tomislav Peran, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir te dodao kako je na listi čekanja u pravilu 200 do 250 osoba.

- Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir jedan je od tri doma kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, a u koji se prvi korisnik uselio prije 35 godina. Danas je ovo reprezentativan i kvalitetan dom za starije i nemoćne osobe kojem smo u protekle dvije godine sredstvima Županije, 1.600.000,00 kuna, proširili kapacitete, renovirali postojeće te racionalizirali poslovanje i funkcioniranje čitavog Doma. Čestitam prije svega vodstvu i osoblju ustanove na svemu što čine jer je riječ o Domu za starije i nemoćne osobe koji može biti primjer ostalima koji se bave ovom djelatnošću - kazao je župan Ivan Anušić.

Na pitanje o proširenju mreže domova rekao je da ovisi isključivo o suglasnosti Ministarstva koje će preuzimati dio troškova. - Smatram da će se uskoro morati ići u nadogradnju mreže koja je posljednji put izmijenjena i usklađivana s potrebama 2012. godine. Sve smo starije društvo i velike su liste čekanja. Trenutno s Gradom Našicama radimo na projektu uspostavljanja dnevnog stacionara za starije osobe te nam ostaje za vidjeti hoćemo li proći na natječaju, s obzirom da će biti izgrađeno svega osam do deset takvih ustanova. Osječko-baranjska županija svjesna je problema nedostatka mjesta u domovima, radimo na tome i kontinuirano nastojimo osmisliti načine za proširenje kapaciteta. Ovdje u Belom Manastiru to je učinjeno, nešto slično napravit ćemo i u Đakovu, a nadam se, u budućnosti i u Osijeku - poručio je župan.

Gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob zahvalio je Osječko-baranjskoj županiji na investiciji. Naglasio je da Dom sada izgleda fantastično i iznad svih standarda za prijem starijih i nemoćnih osoba, kao i da mu je drago što grad ima ovakvu ustanovu koja je na raspolaganju ne samo stanovnicima Belog Manastira, već i cijele Osječko-baranjske županije. (tekst: www.obz.hr)


Galerija
Župan u B. Manastiru, Foto: OBŽ/-/-
Župan u B. Manastiru, Foto: OBŽ/-/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.