Hrvatski radio

Radio Osijek

Velike mogućnosti suradnje Osijeka i Finske

24.03.2017.

15:12

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veleposlanika Republike Finske u Hrvatskoj Tima Rajakangasa primio je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Razgovarali smo o međusobnoj suradnji između dviju država koja može biti još bolja posebice u gospodarstvu, rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić.

Gosti iz Finske predstavili su projekte i proizvode vezane za komunalnu infrastrukturu. Razgovarat će i o EU projektima u kojima Finska sa svojim iskustvom može pomoći. Tim Finland je mreža kompanija, organizacija i tvrtki koji žele zajednički razvijati gospodarske odnose u Hrvatskoj, istaknuo je veleposlanik Finske u Hrvatskoj Tim Rajakangas te dodao kako je Slavonija zanimljiva za Finsku jer postoji velike mogućnosti za suradnju na edukaciji, istraživanju i kulturi.

Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i Institut za zdravstvo i socijalnu skrb Republike Finske provode javnu kampanju pod nazivom „Neravnopravnost ne smije ostati poslovna tajna."
Javna akcija u okviru javne kampanje održat će se u subotu 25. ožujka 2017. godine s početkom u 11 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.
Mali je broj građana i građanki koji prepoznaju diskriminaciju temeljem spola kao i broj predmeta na sudovima vezanih uz tu vrstu diskriminacije. Tako je primjerice 2015. godine na prekršajnim sudovima zaprimljeno tek 16 novih predmeta vezanih za diskriminaciju temeljem spola, a u istoj se godini na općinskim sudovima vodilo samo 4 građanske parnice za zaštitu prava na nediskriminaciju temeljem spola.
Zato se u okviru projekta „Podrška ravnopravnosti spolova" kao jedna od aktivnosti, provela edukacija sudaca i sutkinja kao i članova/ica županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova te je osmišljena javna kampanja „Neravnopravnost ne smije ostati poslovna tajna" s ciljem povećanja svijesti i povjerenja javnosti u sposobnost Republike Hrvatske da zaštiti građane/ke od diskriminacije temeljem spola.
Kampanja je započela na Međunarodni dan žena u Zagrebu. Tijekom mjesec dana provodit će se različite aktivnosti koje uključuju emitiranje radio špota na postajama Hrvatskog radija, postavljanje edukativnih plakata u sredstvima javnog prijevoza, te komunikaciju s građankama i građanima na javnim akcijama, od kojih je prva održana u Zagrebu, a slijede akcije u Osijeku, Rijeci i Splitu, te putem društvenih mreža i internetskih stranica projekta.
U akciji će sudjelovati župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić, gđa. Vedrana Gado, pravna savjetnica, HUP-regionalni ured Osijek, gđa. Marija Kušić, ARIOS Belišće, poslodavka i članica HUP-a, gđa. Hannele Varsa, stalna twinning savjetnica na projektu, Tamara Šterk, savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH, Nj.E. gosp. Timo Rajakangas, veleposlanik Republike Finske te druge osobe iz javnog života.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.