Hrvatski radio

Radio Osijek

Veliki interes za Ljetnu školu mladih Crvenog križa

12.08.2021.

12:17

Autor: Radio Osijek / IF

Veliki interes za Ljetnu školu mladih Crvenog križa

Veliki interes za Ljetnu školu mladih Crvenog križa

Foto: - / -

Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije organizira 18. ljetnu školu mladih koja će se od 17. do 27. kolovoza održati u Orahovici. Sudjelovat će sedamdesetak mladih s područja županije kako bi se osposobili za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa.

Od 2004. godine, kada je održana prva Ljetna škola mladih Crvenog križa, kroz programe je prošlo više od 2.200 mladih. Svake se godine program edukacije prilagođaova potrebama društva pa je protekle dvije godine naglasak na djelovanje u izvanrednim situacijama kako što su pandemije i potresi, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Goran Latković na današnjoj konferenciji za novinare.
Među tim su programima prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, obuka za voditelje preventivnih programa Hrvatskog Crvenog križa te obuka za članove terenskih jedinica Crvenog križa u okviru koje je poseban naglasak stavljen na djelovanje u izvanrednim situacijama. Održat će se i radionice i edukacije iz područja medunarodnog humanitarnog prava, klimatskih promjena te radionice s ciljem osnaživanja mladih za proaktivno djelovanje u osmišljavanju, pripremi i provedbi humanitarnih aktivnosti.
Upravo mladi okupljeni u Crvenom križu pomažu u borbi protiv pandemije Covid-19, dostavljali su potrepštine starijima, sudjeluju u provedbi cijepljenja, a i danas su neke od ekipa Crvenoga križa u Petrinji i Sisku i pomažu na potresom pogođenim područjima. Na svesrdnoj pomoći zahvalila im je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Ivana Stanić. Županija prepoznaje rad županijskog društva Crvenog križa i financira ga, istaknula je pročelnica Stanić, no osim obveznih, zakonom propisanih sredstava, iz proračuna svake godine izdvajaju dodatna sredstva za financiranje različitih programa.

Goran Latković i Ivana Stanić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.