Hrvatski radio

Radio Osijek

Veliki projekti se nastavljaju, prevladavamo posljedice korona krize

02.06.2020.

12:20

Autor: Radio Osijek/SK/AB

fotografija Samir Klasiček

fotografija Samir Klasiček

Foto: - / -

Nakon uvodnog, svečanog dijela u prigodi Dana županije, radni dio današnje, tridesete sjednice Skupštine Osječko - baranjske županije počeo je prijedlozima i pitanjima vijećnika koje je uglavnom najviše zanimala gospodarska situacija nakon korona krize i mogućnost realizacije započetih projekata.

Župan Ivan Anušić pojasnio je da se posljedice krize itekako osjećaju u gospodarstvu, ali i svim drugim područjima života najveće slavonske županije. "Problemi su ogromni", kaže župan te dodaje " 7,7 posto je rast nezaposlenosti, 3500 poduzetničkih i obrtničkih subjekata, odnosno15000 osoba koje rade u tim sustavima, koristilo je mjere pomoći Vlade RH. Dvadesetak posto pali su prihodi Proračuna Osječko - baranjske županije u odnosu na prethodnu godinu i ostaje nam tek nadati se da se taj trend neće nastaviti. Počeli smo se vraćati u normalu, ali polako i postupno, a vjerujemo da ćemo se sposljedicama te situacije nositi do kraja godine."

Jedno od vijećničkih pitanja odnosilo se na pomoć sezoncima koji su tijekom ljetnih mjeseci radili u turizmu, a sada je, izvjesno da će, u velikom broju ostati kod kuće i bez prihoda. Župan je najavio da će se već sutra održati sastanak na kojem će se razmotriti problematika upravo tih ljudi - a riječ je o više od 4000 sezonaca, jer se na njih ne odnosi ni jedna kategorija pomoći.

Na pitanje zašto Županija za sada nema konkretnih mjera pomoći onima koje je najteže pogodila višemjesečna kriza, župan je pojasnio da se za sada čeka kako bi se točno utvrdilo tko je i koliku pomoć dobio iz drugih izvora, pa da Županija intervenira u situacijama u kojima pomoć nije osigurana ni iz kakvih drugih fondova.

Hoće li se nastaviti veliki razvojni projekti, ima li za to sada novca?

"Svi ključni projekti će se nastaviti", odlučan je župan Anušić, "jedan ćemo dio financirati iz fondova Europske unije, jedan dio Vlada HR, a oslonit ćemo se i na vlastita sredstva kao i kreditna zaduženja. Tu, prije svega, mislim na nastavak gradnje koridora 5C koji će se raditi još najmanje dvije godine, a od najveće je važnosti za prometno povezivanje ovog prostora. Radi se i na terminalu rasutih tereta, pristaništu za kruzere, čekamo početak gradnje nove Prve gimnazije kao i podvožnjaka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića".

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine bilo je 14 točaka, a posebnu pozornost vijećnika dobio je Prijedlog Odluke o pripajanju domova zdravlja u Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama i Valpovu Domu zdravlja Osijek i promjeni naziva Doma zdravlja Osijek u Dom zdravlja Osječko-baranjske županije. U raspravi su sudjelovali vijećnici Ivica Mandić, Marko Bogatić, dr. sc. Nedeljko Bosanac i Gordana Stjepanović, a nakon dodatnih obrazloženja i odgovora na njihova pitanja pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivane Stanić Prijedlog je usvojen s 40 glasova „za“ i dva suzdržana.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.