Hrvatski radio

Radio Osijek

Veliki uspjeh "Vinskih priča" Ž. Garmaza

09.01.2015.

17:51

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Knjigu o vinima osječkog novinara i publicista Željka Garmaza "Vinske priče" ugledna svjetska udruga "Gourmand Drinks Awards" iz Španjolske proglasila je najboljom hrvatskom knjigom o vinima te ju je nominirala za najbolju svjetsku knjigu o vinima.

Riječ je o svjetskoj nominaciji "Gourmand Best in the World", a rezultati će biti objavljeni 6. lipnja ove godine u Yantaiju, glavnom kineskom gradu za vina, rekao je za Hinu autor Željko Garmaz, koji je o tome danas dobio obavijest. U njoj, uz ostalo, stoji: "Čestitamo! Gourmand Drinks Awards vas proglašava hrvatskim pobjednikom za 2015. godinu. Kvalificirali ste se za 'Gourmand Best in the World' natjecanje s knjigom 'Vinske priče' u kategoriji 'Najbolja europska knjiga o vinu' (izvan Francuske)". "Pritom su me dodatno informirali da će se svi nacionalni pobjednici u istim kategorijama pripetavati za glavnu nagradu – "The Best in the World", o čemu će rezultati biti objelodanjeni 6. lipnja na godišnjoj dodjeli nagrada kojoj će ove godine biti domaćin Yantai, "vinski glavni grad Kine", tijekom festivala Grapes by the Sea na plaži Wine Bay. Za tu kategoriju nominirano je tek nekoliko knjiga iz više od 70 zemalja, odakle su pristigli prijedlozi za nagrade koje se u novinarskim krugovima smatraju "Oscarom" u enogastro izdavaštvu“, piše Garmaz na svojoj Facebook stranici Vinske priče. O tome koje su sve knjige iz svijeta nominirane u toj kategoriji doznat će se sljedećega mjeseca. Prošle je godine iz Hrvatske u istoj kategoriji bila nominirana knjiga Saše Špiranca "Vinski Putevi, Vodič kroz vinarije i vina", koja je, također, bila nominirana i u kategoriji "Tourism & Wine". 
Nagrada za najbolju vinsku knjigu "Gourmand Best in the World" u svijetu vina doživljava se kao Oscar u filmskom svijetu, objašnjava Garmaz. Njegova knjiga "Vinske priče" objavljena je prošle godine na 464 stranice u boji, a u njoj je predstavljeno više od 200 vinara i vinskih priča koje prate ljude koji su se posvetili proizvodnji te kapljice. Začinjena je i "pikanterijama" o poznatim vinarima i vinima, hrvatskoj šaptačici vina i drugome.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.