Hrvatski radio

Radio Osijek

17:45 / 02.06.2015.

Autor: Radio Osijek/TM

Veljko Marić u Hrvatskoj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veljko Marić, hrvatski branitelj osuđen u Srbiji na 12 godina zatvora, stigao je u Hrvatsku. Srbijanska je policija oko 16 sati obavila primopredaju hrvatskoj policiji na graničnom prijelazu Bajakovo, potvrdio je informaciju s granice Petar Barić, dopisnik HRT-a iz Vukovara.

Marić je prvo stigao u prostorije granične policije RH, a zatim je u policijskom vozilu prebačen u zatvor u zagrebačkom Remetincu.
O transferu hrvatskom pravosuđu Veljka Marića, koji je u Srbiji pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina, odlučio je Žalbeni sud u Beogradu, a o vremenu i tehničkom dijelu transfera dogovorila su se resorna ministarstva Srbije i Hrvatske.

Na dijagnostici u Remetinačkom zatvoru Veljko Marić mogao bi ostati između nekoliko dana i nekoliko tjedana, nakon čega će se odrediti u kojem će hrvatskom zatvoru odslužiti ostatak kazne, rekao je na konferenciji za novinare ministar pravosuđa Orsat Miljenić. "Radi se o postupku koji je vrlo dugo trajao, poduzimali smo krajnje napore da dođe do ovoga. Bjelovarski sud je potvrdio presudu suda iz Beograda, on ide na dijagnostiku u Remetinec i tu će se provjeriti zdravstveno stanje i sve drugo što ide, a dalje se postupa kao sa svakim osuđenikom", rekao je Miljenić. Upitan može li Marić zatražiti prijevremeni otpust iz zatvora, ministar je odgovorio kako svaka osuđena osoba sukladno zakonu ima pravo tražiti uvjetni otpust. "Bitno je da je njegov tretman sada kao bilo koje osuđene osobe u Hrvatskoj, za sve je nadležan hrvatski sud koji će postupati dalje. Neću ulaziti u to što konkretno tko može. Što mu zakon daje, ima pravo", dodao je.
Miljenić je naglasio kako su na predmetu Veljka Marića dugo vrijeme radili mnogi. "Znate da je on započeo negdje 2010. godine uhićenjem, kasnije presudom. Ovo je posao Vlade, on je hrvatski građanin kao svaki drugi. Ja ni u čiju krivnju neću ulaziti niti me zanima. Postoji Konvencija o transferu osuđenih osoba i naša dužnost je bila osigurati njemu i bilo kome, kad osigurava uvjete iz te konvencije, da izdržava kaznu u Hrvatskoj. To je nešto što se radi redovito i gdje smo mi svaki svoj napravili dio", rekao je Miljenić. Istaknuo je kako mu je žao što je čitav postupak tako dugo trajao, ali i kako je "bitno da smo u zadnjoj fazi ušli u izravnu komunikaciju Ministarstva pravosuđa RH i nadležnog suda u Srbiji".
"Kad smo mi prije nekih pola godine uspjeli dobiti status stranke u postupku pred sudom, mi kao Ministarstvo pravosuđa, onda smo se mogli boriti pravnim argumentima. Mogu vam reći, prvi put smo bili odbijeni, Viši sud je prihvatio našu žalbu jer smo imali pravo na nju, onda se vratilo ponovno na postupak, pa smo se ponovno žalili i sad smo, evo, uspjeli. Dakle, to je jedan postupak koji dugo traje, mi smo stalno poduzimali neke aktivnosti, govorim o pravosudnom dijelu. Naravno da, paralelno s time, svi moji kolege su odrađivali svoj dio posla, jer ovo je bio jedan predmet koji je opterećivao i odnose", kazao je Miljenić. Naglasio je kako je stav Hrvatske bio i ostao da su hrvatski sudovi sposobni procesuirati sve što se dogodilo u Hrvatskoj.
Veljko Marić u Sremskoj je Mitrovici izdržavao kaznu od 12 godina zatvora po pravomoćnoj presudi za ubojstvo Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991., a srbijansko pravosuđe potvrdilo je da se protiv njega vodi istraga "za još tri radnje izvršenja kaznenog djela ratnog zločina", također navodno počinjenog na teritoriju Grubišnog Polja. Marić je uhićen 2010. godine na granici Srbije i Bugarske, i to na temelju zakona o regionalnoj jurisdikciji, kojim se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.