Hrvatski radio

Radio Osijek

Vesele boje obnovljenih zidova retfalačke "Sunčice"

23.09.2022.

14:11

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

akcija u DV "Sunčica"

akcija u DV "Sunčica"

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Bojanje i oslikavanje zidova u retfalačkom Dječjem vrtiću "Sunčica" projekt je koji su zajedno ostvarili Odjel za prevenciju Osječko - baranjske policijske uprave, Hrvatska sekcija IPE - Klub Osijek i Škola za primjenjenu umjetnost i dizajn u sklopu velike preventivne akcije Urbana(NE)kultura.

"Riječ je o uljepšavanju okoliša vrtića ali i akciji koju dugo provodimo, a kojom preveniramo vandalizam", pojasnio je u programu radio Osijeka Robert Škorvaga iz policijskog Odjela za prevenciju. "Počinitelje vandalizama uvijek nastojimo pronaći i sankcionirati, no podjednako nam je važno da se ukloni šteta koju su počinili jer je često rijač i o porukama neprimjerena sadržaja", kaže Škorvaga.

Projekt „Urbana(NE)kultura" je preventivni projekt protiv alkohola, vandalizama i nasilja među mladima. inicijativa koja je proizašla iz sinergijskog rada Regionalnog kluba IPA Osijek, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, Centra za predškolski odgoj Osijek – Dječji vrtić Sunčica i Odjela prevencije, Policijske uprave osječko-baranjske rezultirala je rješavanjem problema narušenog izgleda pročelja  vrtića grafitima. Naime, uočeno je da su na pojedinim dijelovima pročelja DV Sunčica u Osijeku ispisani grafiti neprimjerenog i uvredljivog sadržaja koji su potom uklonjeni precrtavanjem motovima prilagođenim djeci vrtićkog uzrasta. Spomenuti sudionici inicijative u narednom razdoblju planiraju nastavak ovakve suradnje na području Grada Osijeka, jer nam je cilj pridonijeti povećanju kvalitete življenja u lokalnoj zajednici. Osim ove konkretne akcije Regionalni klub IPA Osijek u suradnji s ostalim sudionicima ove inicijative, planira provesti preventivne akcije u obliku edukacije djece i mladih kako bi ih osvijestili o ovom problemu i potaknuli na brigu o očuvanju imovine i okoliša" kaže tajnik IPE Zoran Kon.

Galerija
Urbana(NE)kultura - akcija Sunčica, Foto: Amoreta Bajto/HRT
Urbana(NE)kultura - akcija Sunčica, Foto: Amoreta Bajto/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.