Hrvatski radio

Radio Osijek

Veslanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu

18.07.2020.

19:46

Autor: Davor Lončarić

Veslanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Veslanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Foto: - / -

Na jezeru Puškaš, odnosno rukavcu Dunava kod Draža, danas je održano zanimljivo veslačko druženje i natjecanje triju klubova - HVK Baranje iz Draža, HVK Vukovar te VK Iktus iz Osijeka. Pandemija koronavirusa uništila je gotovo sva ovogodišnja natjecanja, ali ne i veslački duh hrvatskoga istoka.

Tijekom posljednje veslačke regate u Hrvatskoj, Otvorenog prvenstva Zagreba, nastala je ideja da jedina tri veslačka kluba istočno od Zagreba organiziraju posebno natjecanje i druženje mladih veslača u neobičnoj godini u kojoj je pandemija koronavirusa opustošila kalendar natjecanja i u tom sportu. Uz osječki Iktus i vukovarski veslački klub s tradicijom dužom od stotinu godina, organizacije se prihvatio najmlađi klub - Hrvatski veslački klub Baranja iz Draža. Osim što su se pokazali kao odlični organizatori, Baranjci su pokazali kako njihov Puškaš kod Draža ima odlične uvjete za veslanje, kvalitetnu vodenu površinu, pristojnu dubinu i ravninu na kojoj je moguće organizirati i ozbiljna državna i međunarodna natjecanja. Nedostaje doduše nešto infrastrukture, ali su planovi kluba Baranja veliki - želja im je da se na Puškašu napravi veslački kamp za pripreme hrvatske reprezentacije ili klubova pa čak i da se pokuša u Dražu organizirati neko od velikih natjecanja na razini države, regije ili čak Europe. 

Kako je istaknuo veslački trener iz Draža Tomislav Oršolić, u "korona" godini nema većih natjecanja u Hrvatskoj niti putovanja u inozemstvo tako da veslači ne mou rezultatima na stazi pokazati kako su i koliko trenirali i tko je najbrži, a uskoro će i državno prvenstvo u rujnu. Klubovi u Zagrebu imaju Jarun, a na moru se još i održavaju regionalna natjecanja tako da je hrvatski istok ostao zakinut. Zbog toga se nekoliko trenera u Zagrebu uspjelo dogovoriti i organizirati natjecanje u Dražu. Stiglo je pedesetak mladih veslačica i veslača, a uspjeli su organizirati 15 utrka. Rezultati i nisu bili toliko važni koliko natjecateljski duh i druženje te pripremanje za nastup na državnom prvenstvu. 

Iz Vukovara su treneri Damir Barišić i Krešimir Džalto poveli 13 natjecatelja, desetak ih je bilo iz domaćeg HVK Baranja u Dražu, a najviše iz najvećega kluba - osječkoga Iktusa koje je vodila trenerica Jasminka Kraljević Čolić. Organizatorima i klubovima dodatni je problem bio to što je dobar dio veslača trenutačno na ljetovanju, a nekoliko najboljih Iktusovih je i na pripremama hrvatske veslačke reprezentacije na jezeru Peruči. 

Bez obzira na sve, bilo je zanimljivo pratiti veslačke utrke na Puškašu, nije nedostajalo ni publike ni lijepog vremena, odličnog pilećeg paprikaša i domaćih kolača, svi su gosti bili oduševljeni ljepotom jezera na kojem postoji i pješčana plaža i kupalište, a organizatori su najavili kako će učiniti sve kako bi se iskoristili veliki potencijali Draža za razvoj veslanja u Hrvatskoj. 

Javljanje sa sudionicima veslačke regate na Puškašu u program Radio Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.