Hrvatski radio

Radio Osijek

Vesna Vučemilović : "Konstruktivna oporba u puno zanimljivijem Saboru"

07.07.2020.

08:57

Autor: Amoreta Bajto

Vesna Vučemilović, fotografija HRT

Vesna Vučemilović, fotografija HRT

Foto: - / -

"Zadovoljni smo izbornim rezultatom, u Saboru, koji će sada biti puno zanimljiviji, bit ćemo konstruktivna oporba u ovom iznimno zahtjevnom trenutku u kojem živimo", rekla je gostujući u programu Radio Osijeka saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović.

Zastupnica Vučemilović odgovarala je na pitanja o kampanji i izborima, izbornim rezultatima, budućnosti Domovinskog pokreta i o radu u desetom sazivu Hrvatskog sabora.

Na pitanje kako se osjeća kada iz ove perspektive pogleda izbornu kampanju i same izbore, Vesna Vučemilović kaže: "Osjećaj je još uvijek pobjednički. Moram podsjetiti da smo mi vrlo mlada politička opcija nastala ove godine i u nepuna tri mjeseca, otkako smo dobili rješenje i pravno postali stranka, ostvarili smo sjajan rezultat sa čak šesnaest mandata. To je respektabilan rezultat i veliki uspjeh naše stranke".

Primjetili smo da su očekivanja bila puno veća, od većeg broja mandata, preko sudjelovanja u izvršnoj vlasti, utjecaja na izbor premijera i preuzimanja određenih ministarstava. Pitamo zastupnicu Vučemilović je li razočarana.

"Naša su očekivanja uvijek bila optimistična. Svatko tko se ide natjecatu na izborima očekuje što bolji rezultat, ali, rezultat uvijek može biti i gori. Mislim da možemo biti zadovoljni, a što se tiče sudjelovanja u izvršnoj vlasti, moždaa su to malo više bilimedijski napisi nego što smo mi sami izjavljivali da ćemo mi raditi ovo ili ono....", kaže Vesna Vučemilović i dodaje:"Komunicirali smo, naravno,neke preliminarne uvjete ukoliko bi došlo do pregovora, jer to smatramo poštenim prema biračima da znaju što mogu očekivati. Mogu samo čestitati HDZ - u, ali vidimo da je njihova većina u Saboru "onako malo nategnuta" bez obzira na to što kažu, jer 76 zastupnika nije baš tako komotna većina.Vidimo da su si izabrali ideološki i svjetonazorno bliske stranke, Reformiste i HNS. HNS je stranka koja je u nas Hrvata prepoznata kao jedna trgovačkastranka, pa možemo reći samo: "Sretno im bilo!""

Pitamo zastupnicu Vučemilović kako vidi budućnost Domovinskog pokreta i kako komentira razmišljanja da je stranka heterogena te da će se osipati, odnosno, kako je slikovito komentirao Jaroslav Pecnik "oruniti"?

"Domovinski pokret je stranka koja je tek krenula tako da o nekom osipanju e vjerojatno biti riječi, posebice kod ljudi koji priželjkujuda Domovinski pokret nikad nije ni osnovan.Mi smo taj "kamenčić u cipeli" koji će smetati vladajućima, jer ćemo se programski zalagati za sve što smo našim biračima obećali: gradit ćemo mrežu, pripremiti se za lokalne izbore u svibnju sljedeće godine. Mi nismo, iako smo Rješenj o osnutku dobili 1. travnja, neka "prvoaprilska stranka" samo za jedne izbore, tako da i profesoru Pecniku i svima koji nam najavljuju osipanje mogu poručiti da taj film neće gledati", zaključuje zastupnica Domovinskog pokreta.

Za kraj nas zanima kako vidi svoju ulogu u Saboru i koji su najvažniji projekti na kojima će raditi Domovinski pokret.

"Bit ćemo konstruktivna oporba, a čini mi se da će Sabor sada biti puno zanimljiviji nego li je bio do sada. Smatramo da Sabor nije samo glasačka mašina nego mu trebamo vratiti dignitet i to će biti mjesto gdje će se raspravljatu o svim važnijim pitanjima za Republiku Hrvatsku. Ono čime ćemo se mi baviti u ovom trenutku koji je iznimno zahtjevan, u kojem nam prijeti jedna globalna gospodarska kriza, zasigurno ćemo voditi računa o hrvatskim građanima, podizanju životnog standarda. Što se tiče Slavonije i Baranje i moje četvrte izborne jedinice, zalagat ću se za zaustavljanje negativnih demokratskih trendova koji su opustošili ove krajeve i, naravno, za poljoprivrednike i poduzetnike. To su tri područja koja će biti fokus mog djelovanja", zaključuje Vesna Vučemilović, saborska zastupnica Domovinskog pokreta.

Domovinski pokret Vesna Vučemilović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.