Hrvatski radio

Radio Osijek

„Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova..."

21.01.2022.

13:14

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

biskup Peter Szenn

biskup Peter Szenn

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana u Osijeku ima dugu tradiciju. U zajedničkoj su se molitvi predstavnici različitih zajednica okupili još dvadesetih godina prošlog stoljeća, a susreti u gradskim crkvama bili su itekako posjećeni. Jedan od organizatora i domaćina ovogodišnjeg okupljanja biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve Peter Szenn govorio je o Osmini u izravnom javljanju u program Radio Osijeka

"Ekumenska koordinacija Osječke regije ove je godine Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, koja se održava pod geslom „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti“, zbog pandemijske situacije organizirala na nešto drugačiji način", kaže biskup Szenn te dodaje. " Gradivo za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, koja se održava od 18. do 25. siječnja, svake godine priređuje neka druga ekumenska adresa. Ove je godine izbor pao na Vijeće crkava Bliskog istoka sa sjedištem u Bejrutu. Ove je godine za krilaticu izabrana tema iz Matejeva evanđelja: "Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti" (Mt 2, 1-12). Riječ je o evanđeoskom tekstu gdje je pojava zvijezde na nebu Judeje  dugo očekivani znak nade koji će mudrace i na kraju sve narode zemlje dovesti do mjesta gdje se objavljuje pravi Kralj i Spasitelj". U tekstu se naglašava kako tradicionalno shvaćanje vidi mudrace kao simbol za raznolikost naroda poznatih u ono vrijeme i znak univerzalnosti poruke koje će Isus Krist donijeti svijetu.

U utorak je prvi molitveni susret Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u organizaciji Ekumenske koordinacije osječke regije održan u Reformiranoj crkvi u Retfali, u četvrtak u katoličkoj crkvi sv. Ćirila i Metoda, večeras u 19 sati vjernici će se susresti u katoličkoj laičkoj Zajednici Molitva i Riječ, u subotu u 18 sati u Evangeličkoj crkvi , a u ponedjeljak u 18 sati molitveni susret održat će se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Donjem gradu.

Središnje će se ekumensko molitveno slavlje održati u nedjelju, 23. siječnja, u 17 sati u Kapucinskoj crkvi sv. Jakova. Na sudjelovanje u središnjem molitvenom slavlju pozvani su predstavnici crkava i crkvenih zajednica, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.