Hrvatski radio

Radio Osijek

Vijeće za energetsku tranziciju zasjedalo u Vukovaru

18.06.2021.

16:33

Autor: Radio Osijek

Vijeće za energetsku tranziciju zasjedalo u Vukovaru

Vijeće za energetsku tranziciju zasjedalo u Vukovaru

Foto: - / -

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je solarno termalno polje i kotlovnice u Borovom Naselju, a zatim sudjelovao na 5. sjednici Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju na kojoj su predstavljene Smjernice za poticanje modernizacije centraliziranih sustava grijanja i hlađenja.

Posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu i predsjednik Vijeća dr. sc. Julije Domac istaknuo je da je Vukovar namjerno izabran za mjesto održavanja sjednice o temi toplinarstva jer je sjajan primjer energetske tranzicije u toplinarstvu u gradskoj četvrti. „Govorimo o zahtjevima koje imamo za zaštitu klime. Dekarbonizacija grijanja jedini je način da ih postignemo. To je izazov koji je pred nama i svim europskim zemljama. Hrvatska ima na raspolaganju u sljedećih desetak godina 30 milijardi eura da se mijenja, a promjena ne treba biti samo u području pravosuđa ili obrazovanja, nego mora biti i u području energetike. Očekujem da Vlada i ministarstvo nadležno za energetiku prihvate smjernice koje smo izradili i da u duhu te suradnje primjene smjernice u Zakonu o opskrbi toplinskom energijom koji je u pripremi te u Zakonu o obnovljivim izvorima energije koji kreće u javnu raspravu kako bi se ta promjena nabolje dogodila”, rekao je Domac.

Polako napuštamo plinske bojlere. Kako doći do novog hrabrog i vrlog svijeta. Komplicirano je i skupo, ali rješenje su europski fondovi. Ovo je područje koje će zahtijevati vrlo agresivnu i kvalitetnu prijavu da bi se počeli grijati i hladiti na način, ne možda kao Kopenhagen, ali kao recimo Beč i Bratislava, koja nas je prešišala u tome. Važne su teme i ogroman je novac u Europskoj uniji”, rekao je Milanović na temu grijanja.

Dobili smo milijarde eura jer smo među najmanje razvijenima. Dobiti i iskoristiti nije isto. Razlika između uspjeha i neuspjeha mjeri se u milijardama. One mogu biti neiskorištene. Ovakvi energetski projekti čine tu razliku”, rekao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.