Hrvatski radio

Radio Osijek

Sigurnost građana na prvom mjestu

23.06.2022.

15:04

Autor: Ana Mitar Šimić

Konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju

Konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju

Foto: Ana Mitar / Radio Osijek

Sigurnost građana bila je glavna tema današnje konstituirajuće sjednice Vijeća za prevenciju grada Osijeka. U vijeću je devet članova -  predstavnici Gradskog vijeća i Policijske uprave osječko-baranjske. Na čelu je  gradonačelnik.

Na konferenciji za novinare nakon prvog zasjedanja Vijeća za prevenciju izneseni su ciljevi i dosadašnji koraci koji su dio plana sigurnog života građana u Osijeku. Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin istaknuo je kako je Osijek siguran grad te zahvalio i čestitao Policijskoj upravi osječko-baranjskoj na toj činjenici kao i na uspješnoj suradnji. 


Posebno je naglasio kako bez sigurnosti nema investitora i dobre financijske slike grada i upravo zato grad će nastaviti raditi na još boljem i kvalitetnijem životu građana i njihovoj sigurnosti. Zamjenik gradonačelnika istaknuo je neke od koraka koji su već učinjeni, poput dodatnog zapošljavanja komunalnih redara. Uz nove zaposlene komunalne redare grad je učvrstio suradnju s policijom tako što je osigurao osam računala i dodatno olakšao njihov rad. Plan je raditi u suradnji s policijom i na rješavanju problema vezanih za promet i sve nedostatke vezane za parkirališna mjesta i biciklističke staze koje nemaju kontinuitet. 

Vulin je rekao kako grad Osijek svake godine izdvaja značajna financijska sredstva za sanaciju zajedničke imovine. Konkretno, riječ je o spomenicima koje uništavaju vandali. Grad planirala uvesti još više kamera na javnim površinama, a njima će se moći služiti i policija kako bi mogla pravovremeno reagirati. 

Temeljem sporazuma s osječko-baranjskom Policijskom upravom planiramo omogućiti korištenje svih kamera policiji u realnom vremenu. Zadaća je gradskog Vijeća za prevenciju omogućiti suradnju svih nadležnih službi, ali i ostvariti komunikaciju s građanima, putem adrese elektroničke pošte, koja će uskoro biti otvorena, da bi i oni mogli predlagati kako da Osijek bude još sigurniji grad, dodao je Vulin. Na kraju, radit će se i na edukaciji mladih kako bi se smanjio vandalizam i povećala sigurnost.

Načelnik osječko-baranjske PU Ladislav Bece rekao je da će se konstituiranjem gradskog Vijeća za prevenciju dobiti alat, kojim će se unaprijediti dosadašnja iznimno dobra suradnja s Gradskom upravom, i podići javnu sigurnost na višu razinu.

Ističe kako i strani ulagači koji u Osijeku planiraju investicije, imaju upite prema policiji o sigurnosti u gradu te kako ih izvješćuju da je Osijek jedan od najsigurnijih gradova u Hrvatskoj.

U prvih pet mjeseci ove godine nemamo niti jedno teško ubojstvo, imali smo osam razbojništava, od kojih smo šest već riješili, ali u posljednje vrijeme problem su računalne prijevare, i tu ćemo poduzimati aktivnosti kroz Vijeće za prevenciju, dodao je Bece.

U radu Vijeća sudjeluju predstavnici osječke Gradske uprave, Gradskog vijeća, Policijske uprave i osječkog Centra za socijalnu skrb. 

Više o današnjoj sjednici Vijeća za prevenciju poslušajte u reportažnom prikazu. 

Reportažni prikaz

Izjave za medije

Izjave za medije

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.