Hrvatski radio

Radio Osijek

Vijećnici dali zeleno svjetlo novim odredbama smanjenja cijena vrtića u doba korone

10.02.2022.

15:15

Autor: Radio Osijek/TM

Poziv na sjednicu GV-a

Poziv na sjednicu GV-a

Foto: osijek.hr / -

Na elektronskoj sjednici Gradsko vijeće Grada Osijeka danas je prihvatilo prijedlog osječkog gradonačelnika Ivana Radića o smanjenju cijene vrtića zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ovom se odlukom mjesečna cijena izabranog programa smanjuje kako za pojedinačni slučaj zaraze koronavirusom, odnosno pojedinačno izrečenu mjeru samoizolacije, tako i za izrečene mjere samoizolacije čitavih skupina za postotak razmjeran broju dana nekorištenja usluge vrtića. Za izostanak od tri do pet dana cijena se smanjuje za 20 posto, a za izostanak više od 6 dana za 30 posto. Smanjenje se odnosi na prvi kvartal 2022. godine, odnosno na razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka.

„Osijek je među nekolicinom gradova koji je zbog pogoršane epidemiološke situacije smanjio cijenu vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić izrazio zadovoljstvo što je većina vijećnika prepoznala važnost ove odluke, te se još jednom zahvalio roditeljima na strpljenju, a djeci zaželio što više bezbrižnih dana u vrtićima”, priopćeno je iz gradonačelnikovog ureda.

SDP-ovi su vijećnici, kako su najavili uoči sjednice, bili suzdržani, iako je većina u Gradskom vijeću prihvatila dio njihovih sugestija. „U SDP-u beskompromisno podržavamo socijalnu osjetljivost i svaku olakšicu koja je na korist djece i roditelja. Međutim, smatramo kako Prijedlog pravila o dopuni Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Osijek nije u potpunosti obuhvatio trenutnu epidemiološku realnost i činjenicu da je veliki broj djece zbog izolacije primoran izostajati i duže od 8 dana iz svoje vrtićke grupe zbog učestalih samoizolacija. Smatramo da je Prijedlog manjkav i štetan za većinu roditelja čiji su kućni budžeti pritisnuti općim poskupljenjima, inflacijom i bolovanjima koje su primorani koristiti”, stoji u priopćenju osječkog SDP-a.

„Smatramo da umanjenje cijene vrtića treba ostati barem na razini privremene mjere koja je istekla s krajem 2021. godine. Treba osigurati kontinuitet socijalno osjetljive politike barem u kriznoj situaciji izazvanoj Covid-19 epidemijom. Grad nudi olakšice 20% za izostanak djece iz vrtića 3-5 dana te 30% za izostanak 6-8 dana, dok najkraća izolacija za necijepljene, a to su većinom djeca, traje 7-10 dana. Možemo! se zalaže za održiv i socijalno osjetljiv model financiranja”, poručili su uoči sjednice Gradskog vijeća iz Političke platforme Možemo! u objavi na svom Facebook profilu. Tako je jedan od amandmana bio da kod bolovanja dužeg od 30 dana roditelji plaćaju 100 kuna za čuvanje mjesta, a ako je bolovanje uzrokovano epidemijom koronavirusa da roditelji ne plaćaju ništa i to najduže dva mjeseca, međutim amandmane je odbio i gradonačelnik i vijećnici. Gradski vijećnici Platforme Možemo! Boris Kiš i Katarina Kruhonja te gradski vijećnik SDP-a Goran Kušec za sutra su sazvali konferenciju za novinare, koju će održati ispred zgrade uprave Dječjeg vrtića Osijek na kojoj će progovoriti o ovoj temi.

Osijek ima 27 vrtića, a pohađa ih 3202 djece. Ove je vrtićke godine upisano 252 djece više, u 13 novih skupina, te su zaposlene 43 odgojiteljice. Kako bi svako dijete našlo svoje mjesto u vrtiću, Osijek će kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti prijaviti izgradnju tri nova vrtića i nadogradnju još dva.


Elektronska sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka

Elektronska sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka

Foto: screenshot zaslona / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.