Hrvatski radio

Radio Osijek

Vijenci i svijeće za branitelje Ernestinova

20.11.2019.

12:59

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Jutro prije 28 godina Ernestinovčani neće nikada zaboraviti jer su pred neprijateljskim napadom morali napustiti svoje domove. U spomen na poginule u Domovinskom ratu, na mjesnim grobljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon pada Vukovara neprijatelj se okrenuo prema Osijeku koji je već bio u okruženju. Prva na udaru su bila okolna mjesta. Branitelj Ernestinova Mate Čukušić neće nikada zaboraviti današnji dan. Napad je počeo u ranim jutarnjim satima, kaže Čukušić i dodaje kako je neprijatelj pucao iz svih teških naoružanja. "Taj teški napad je trajao više od četiri sata. Nismo ništa mogli, nismo imali naoružanja, a tek kada se malo smirilo uspjeli smo se pobrinuti za naše ranjenike", rekao je Čukušić. Poginuo je 41 branitelj, a četvorica se vode kao nestala. U spomen na poginule u Domovinskom ratu, na mjesnim grobljima u Ivanovcu, Antunovcu, Bukovlju, Drenju i Ernestinovu te Osijeku položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.