Hrvatski radio

Radio Osijek

Vijenci za ubijene u Vojnom zatvoru

25.10.2017.

12:10

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U znak sjećanja na stradanje zatvorenika Vojnoga zatvora 25. listopada 1945. godine, kod Spomen- ploče na zidu osječkoga zatvora položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Tu je ubijeno 48 zatočenika.

"O tim se žrtvama ne govori, a Osijek ima pravo znati što se tu događalo na kraju Drugog svjetskog rata"- rekao je na komemoraciji ispred Koordinacije žrtvoslovnih udruga i predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka- krilo Đakovo Pero Šola. te udruge još uvijek tragaju za punom istinom i pokušavaju rekonstruirati događaje toga vremena. U Osijeku je, prema podacima koje imaju, od komunističkoga režima stradalo preko 2.400 osoba, a u cijeloj Osječko- baranjskoj županiji 12.000. Sve je počelo pobunom u osječkom Vojnom zatvoru, gdje su zatočenici svakodnevno gledali likvidacije pa su odlučili, pretpostavlja se, pobjeći. Uprava zatvora naredila je njihovu likvidaciju, bacali su na njih ručne bombe i ubijali rafalima. Prema sjećanjima ubijeni su odvezeni u šumu Breza kod Poganovaca gdje su pokopani. Do sada žrtve nisu ekshumirane. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.