Hrvatski radio

Radio Osijek

Vikend odnio prvi život na osječkobaranjskim prometnicama ove godine

30.01.2023.

11:16

Autor: HRT Radio Osijek

Policija

Policija

Foto: MUP / -

Nažalost, u vikendu iza nas zabilježena je i prva ovogodišnja prometna nesreća sa smrtnom posljedicom na području PU Osječko-baranjske, u kojoj je u na našičkom području smrtno stradao 49–godišnji vozač osobnog automobila iz Osijeka.


Do prometne nesreće došlo je način kada se vozač osobnog automobila iz smjera Jelisavca u smjeru Ribnjaka nije kretao sredinom obilježene prometne trake već je sletio s kolnika u odvodni kanal gdje je prednjim djelom vozila udario u betonski most, nakon čega je došlo do prevrtanja vozila na krov. Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom ispao je iz vozila te je na istoga palo vozilo uslijed čega je smrtno stradao, izvijestili su iz policije.


Ukupno je tijekom proteklog tjedna evidentirano 35 prometnih nesreća, a vikend je još jednom ukazao i na problem vozača koji za volan sjedaju pod utjecajem alkohola. U vremenu od 27. do 29. siječnja na području Policijske uprave osječko-baranjske u nadzoru prometa evidentirano je 18 vozača osobnog automobila i 2 vozača bicikala koji su bili pod utjecajem alkohola. Najveća prisutnost alkohola evidentirana je dana 27. siječnja u 10 sati u Dardi, kada je nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 57-godišnjak iz Osijeka. Vozaču je evidentirana koncentracija alkohola u krvi od 2,54 promila otkrio nam je Josip Knjeginić iz Prometne policije Osijek. U navedenom razdoblju osim alkohola evidentirano je još 200 prekršaja od kojih 106 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 24 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 10 nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, dva upravljanja pod zabranom, dva upravljanja neregistriranim vozilom, tri odbijanja ispitivanja na prisutnost droga u organizmu vozača i 53 ostalih prekršaja.


Kako je dodao policija je još uvijek u potrazi za vozačem osobnog automobil marke Ford Mondeo koji je prošlog tjedna porušio stupiće na raskrižju Kapucinske i Jagerove ulice, a osvrnuo se i na sve češće zaustavljanje vozača na kolničkoj traci. Vozači se samo zaustave ne razmišljajući o drugim sudionicima u prometu i misle kako su paljenjem sva četiri pokazivača smjera riješili problem, a drugi vozači onda moraju čekati da se raščisti suprotni trak kako bi mogli to vozilo obići. Sva četiri pokazivača smjera se u prometu koriste samo prilikom vožnje unatrag na kratkim dionicama ceste, ali nažalost ovakve stvari se događaju zbog nedostatka prometne kulture. Što se tiče sankcioniranja ovakvih praksi, visina kazne ovisi o dijelu prometnice na kojoj se vozač zaustavio i ometa promet, primjerice je li u blizini pješački prijelaz ili raskrižje, ali svakako se radi o kažnjivom prekršaju, poručio je Knjeginić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.