Hrvatski radio

Radio Osijek

Vikend tamburaškog spektakla u Požegi

05.09.2022.

12:43

Autor: Radio Osijek/TM

Dodjela nagrade Radio Osijeka Ivici Pliveliću

Dodjela nagrade Radio Osijeka Ivici Pliveliću

Foto: HRT / Radio Osijek

I ove godine Požega je nekoliko dana bila središte tamburaške glazbe, običaja i tradicije. Zlatne žice Slavonije, naš najveći festival tamburaške glazbe, pratile su brojne zanimljive manifestacije, a na završnoj večeri Radio Osijek je dodijelio nagradu za najljepši tekst inspiriran Slavonijom. 

Ocjenjivački sud HRT Radio Osijeka ovogodišnju titulu najljepšeg teksta s prošlogodišnjeg festivala dodijelio je pjesmi „U ravnici rodila me mati” čiji je autor Ivica Plivelić Iva, a pjesmo je otpjevao Ivan Štivić.

Ivica Plivelić zahvalio je Radio Osijeku na nagradi te najavio kako će tamburu bisernicu, koja mu je uručena uz nagradu, darovati Glazbenoj školi u Novskoj. „Želja mi je da bar jedno dijete koje nauči svirati na tom instrumentu jednog dana iz Novske dođe nastupati na požeškom festivalu koji je naš najveći i najkvalitetniji festival tamburaške glazbe”, rekao je Plivelić.

Na središnjem požeškom trgu, Trgu Svetog Trojstva, 53. "Zlatne žice Slavonije 2022." zaključila je Večer tamburaške glazbe, a prijenos ste mogli pratiti i na programu Radio Osijeka.

Koncert Zvonka Bogdana, večer folklornih društava dječje natjecanje Zlatni mikrofon, retrospektivna večer Krunoslava Kiće Slabinca i koncert Miroslava Škore na središnjem požeškom trgu, Trgu Svetog Trojstva bili su uvod u završnicu 53. Zlatnih žica Slavonije 2022 – Večer novih tamburaških pjesama. Na ovogodišnjem najvećem i najstarijem festivalu tamburaške glazbe mogle su se čuti 22 nove skladbe. Izveli su ih najpopularniji i najslušaniji izvođači tamburaške glazbe u Hrvatskoj.

Organizatori su nastojali dokazati da tambura ide u korak s vremenom te su u drugom dijelu večeri festivalski orkestar zamijenili Bosutski bećari, koncertom pod nazivom„40 godina s vama“: Riječ je o tamburaškom sastavu koji je napravio popularnu poveznicu tradicionalne tambure s modernijim instrumentima i tako približio tamburašku glazbu i mlađim generacijama. Njihove pjesme Sad kada došla si i Želim te noćas su premijerno izvedene na Požeškom festivalu i od tad su postali nezaboravni hitovi.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

20 h

FEBIRE

FEBIRE