Hrvatski radio

Radio Osijek

Vikend u znaku sajmova

03.03.2017.

12:35

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

24. Osječki proljetni sajam i 18. Obrtnički sajam otvorili su sajamsku sezonu u Osijeku. Na dvije tisuće četvornih metara zatvorenog i tri tisuće otvorenog sajamskog prostora svoje proizvode i usluge predstavlja 180 izlagača iz zemlje i inozemstva.

Sajmove je otvorio osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, a na njima se do 5. ožujka predstavljaju izlagači iz poljoprivrednog sektora, proizvođači i distributeri sjemenske robe, gnojiva, poljoprivrednih strojeva i opreme, kao i obrtnici iz Osječko-baranjske, Međimurske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić ocijenio je kako proljetni sajam, koji tradicionalno okuplja proizvođače, poslovne ljude i poduzetnike, pridonosi tržišnom pozicioniranju proizvođača, što je jedan od najvećih problema i ograničavajućih čimbenika razvoja poljoprivrede. Kako bi pomoglo rješavanju tih problema Ministarstvo priprema brojne aktivnosti, a Karalić je izdvojio intenzivan rada na prijedlogu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji će po prvi puta urediti odnose na tržištu. Izrada zakona u završnoj je fazi i do kraja ožujka bit će upućen Vladi u proceduru donošenja, najavio je Karalić. Istaknuo je i kako se u sektoru mljekarstva dovršavaju tri pravilnika -  o ugovornim odnosima u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, o sastavu svježeg i sirovog mlijeka te tržnim standardima konzumnog mlijeka, a radi se i na reorganizaciji inspekcijskih službi u području poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, jer ima prostora za poboljšanje toga sustava. 
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je kako obrtnici od ove Vlade, kao i od prethodnih, očekuju stvaranje zakonskog okvira unutar kojega će moći normalno raditi i otvarati nova radna mjesta. "Obrtnicima je najveći problem rad na crno, zbog čega traže izmjenu zakona o zabrani i sprječavanju neregistriranih djelatnosti kako im nelojalna konkurencija ne bi oduzimala poslove", rekao je Ranogajec. 
Na 24. Osječkom proljetnom sajmu poljoprivrede i prehrane predstavljaju se gospodarski potencijali Antunovca i Semeljaca. Organizirana su stručna predavanja, a među temama su EU fondovi, liječenje bolesti na prirodan način i uzgoj u sustavu krava-tele.

Kako je izravan susret proizvođača s kupcima iznimno važan za njihov opstanak, te omogućuje njihov rast, nastup tridesetak malih tvrtki i obrtnika, posebice početnika sufinanciraju HGK Osijek i Hrvatska obrtnička komora Osječko-baranjske županije.
Ulaz na Sajam i parkiranje za sve su posjetitelje besplatni.
24. Osječki proljetni sajam i 18. Obrnički sajam održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, HGK Županijske komore Osijek i Obrtničke komore Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.