Hrvatski radio

Radio Osijek

Vince u Feravinu i vinogradima Božilovac

20.01.2017.

16:48

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na tradicionalnom veselju u Feričancima okupilo se oko 800 ljubitelja vinske kapljice. Nakon blagoslova vinograda održano je i natjecanje u rezidbi vinove loze .

U srcu feričanačkih vinograda tvrtke Feravino koja gospodari s 160 ha vinograda proslavlja se blagdan Svetog Vinka (22.1.) kojim se obilježava početak nove vinogradarske godine. Režu se prve tri mladice s pupa i stavljaju u vodu na toplo i svjetlo mjesto. Po razvoju pupova procjenjuje se kakva će biti vinogradatska godina. Da bi godina bila rodna i trsje bogato grozdovima, čokoti se kite kobasicama i kulenom i zalijevaju vinom, uz molitvu i blagoslov vinograda.

Glavni enolog Marijan Knežević osvrnuo se na prošlu vinogradarsku godinu koja je s obzirom na vremenske uvjete tijekom vegetacije, rekao je, bila zahtjevna. Kolovoz je bio jako, jako dobar, sama berba obećavajuća na početku, no na kraju, kad je fermentacija završena i vina proizvedena, zadovoljni smo i ponovno imamo u podrumu visoko kvalitetna vina, ocijenio je Knežević.

Na današnjoj rezidbi, za razliku od nekoliko proteklih godina, sve je bijelo, a kako narodne priče kažu pomalo i kaplje s krovova, što znači da ćemo imati blagoslovljenu i dobru godinu.

Ove godine tvrtka Feravino prvi je put u povijesti imala ledenu berbu frankovke, a nekoliko godina ranije i ledenu berba graševine. To je kruna vinogradarske proizvodnje.

I u slavljeničkoj smo se prigodi osvrnuli na još uvijek nedostatnu udruženost vinogradara i vinara. Knežević smatra da zajedništva nema. I nakon 25 godina hrvatske samostalnosti nedostaje zajedničko tržište, a imamo nekoliko dobrih primjera u susjednim zemljama, čiji vinari zajednički nastupaju na tržištu i od toga imaju višestruku korist. "Mi kao kao Feravino djelujemo kroz dvije udruge: Udrugu vinarstva pri HGK i udrugu "Graševina croatica", gdje su i veliki i mali. Još uvijek takva podjela postoji, ali kad pogledamo globalnu sliku unutar Europske unije, vidimo da smo svi skupa u Hrvatskoj mali. Ako ne budemo razmišljali i djelovali zajednički i to kroz kvalitetu, neće doći bolji dani za hrvatsko vinogradarstvo", istaknuo je Knežević.                    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.