Hrvatski radio

Radio Osijek

Vincekovo u Erdutskim vinogradima

19.01.2018.

16:19

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Davor Lončarić

foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

Diljem Hrvatske ovog se vikenda slavi blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara. Uz Martinje je to najveći blagdan vinogradara i ljubitelja vinske kapljice .

Dio je to tradicije i običaj da se posebnom ceremonijom obilježi otvaranje sezone radova u vinogradu. Svaki vinogradar na taj dan bez obzira na vremenske prilike dođe s prijateljima u vinograd, prinese darove lozi i započne rezidbu.  Loza koja se reže škropi se vinom, na nju se zataknu kobasice i kulen kao darovi, kako bi urod bio što bolji. Mnogi smatraju da upravo blagdan sv. Vinka  obilježava“službeni” početak vegetacije  vinove loze – sokovi će, dakle, ubrzo poteći trsom.  Blagdan svetog Vinka u različitim se krajevima različito i naziva pa ćete tako čuti i da je to Vincekovo, Vincelovo, Vinkovo ili Vinceška.

Plantažni se vinograd Erutskih vinograda pruža na plodnim lesnim nanosima u pravcu istok zapad na obroncima Erdutsko – Daljske planine, s najvišim kotama od 130 do 190 m, te se blago spušta prema jugu, a ta nadmorska visina je idealna za uzgoj vinove loze na tom pjeskovito-ilovastom tlu. Ondje se slavi danas, Iločani Vinkovo slave sutra i preksutra, a na sam blagdan svetog Vinka, 22. siječnja, slavit će se i u feričanačkom i baranjskom vinogorju. Glavni tehnolog u Erdutskim vinogradima Mladen Alpeza je istaknuo: "Tradiconalno u Erdutu na taj dan slavimo buđenje loze iz zimskog sna uz prijatelje, partnere, medije. Inače, vinograd traži slugu, a ne gospodara, a prošla je godina, uz sve klimatske nedaće, bila i dosta zahtjevna. Pokazalo se ipak da je sezona bila i više nego dobra, grožđe je bilo odlične kakvoće. Mi ćemo i u ovoj godini izvući ono najbolje od loze i imat ćemo jednu dobru godinu. Nedostaak radne snage nacionalni je i globalni problem. Postoji rješenje, no s tim se problemom uz nas moraju pozabaviti i državne institucije koje bi trebale riješiti zakonsku regulativu. Iz naše je državne otišlo dvjesto tisuća radno sposobnih ljudi i taj broj treba nadomjestiti.

Vincekovo je iznimno značajna manifestacija, a Erdutski su vinogradi najveći hrvatski vinograd u jednom komadu (500 ha). Imamo i najveću  bačvu na svijetu od 75 000 litara za koju je srušeno 109 hrastova, rekao je suradnik za marketing i odnose s javnošću u toj tvrtki Hrvoje Pavić. Kaže kako su ovakve manifestacije način kako će privući posjetitelje da se upoznaju s ljepotama Erduta i erdutskih vina.   

O Vincelovu govori i poznati kutjevački vinar Ivo Enjingi koji priprema feštu za ponedjeljak, na sam blagdan svetog Vinka 22. siječnja.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.