Hrvatski radio

Radio Osijek

Vincelovo kod Ive Enjingija

21.01.2023.

23:03

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Ivo Enjingi

Ivo Enjingi

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Jedan od najboljih, ali i najstarijih vinara u Hrvatskoj, Ivo Enjingi, ogranizirao je danas tradicionalni početak vinogradarske godine u svom nastarijem vinogradu. 

Stjepan Mesić i Ivo Enjingi

Stjepan Mesić i Ivo Enjingi

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Iako kaže kako je prvi trs posadio još dok je bio maloljetan, 1957. godine, kutjevački vinar Ivo Enjingi najviše se sjeća vinograda zasađenog 1966. godine. Bio je to prvi privatni plantažni vinograd zasađen u bivšoj Jugoslaviji zbog kojeg je u Hrnjevac stigla i kamera nacionalne televizije bivše države. Vinograd se nalazi neposredno uz Enjingijev podrum i kuću u Hrnjevcu i naš je poznati vinar najavio kako će ga ipak morati obnoviti, no glas mu je uvijek lagano zatitrao dok je govorio o svojim počecima i o vinogradu u kojem je stekao svoje prve radne navike, ali i ogromno znanje zahvaljujući kojem je jedan od naših najvećih i najcjenjenijih vinogradara i vinara. 

Orezivanjem vinograda u vrijeme blagdana Svetog Vinka počinje vinogradarska godina, a Enjingi je orezao prve trsove najstarijeg vinograda, okićene kulenom, kobasicom i slaninom te ih polio vinom kako bi i ova vinogradarska godina bila uspješna, grožđe zdravo i vino vrhunsko. Uz vinograd su se pekle kobasice i slanine na vinogradarskom ražnju, a brojni su gosti nakon toga obišli vinske podrume i uživali u najboljim vinima kakva se mogu pronaći u Hrvatskoj. 

Većina onoga što proizvede Ivo Enjingi "pobere" sve najveće nagrade i priznanja na svakom natjecanju i ocjenjivanju vina na kojem se pojavi, u Hrvatskoj i svijetu. Teško je i nabrojati što je sve vlasnik postavio na stol za degustaciju uz koji su uživali njegovi prijatelji i poslovni partneri i suradnici. Decanetrovim zlatom ovjenčano Venje sigurno nije najbolje što je Enjingi proizveo, ali je nekolicinu gostiju posebno prije službene degustacije počastio izbornom berbom graševine iz 1998. godine te vrhunskom graševinom iz 2020. 

Među gostima je bio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je nekoliko desetljeća Enjingijev prijatelj, a prijateljstvo je obnovljeno nakon jednog prekida do kojeg je došlo zbog toga što Mesić nije htio ili mogao utjecati na ukidanje odredbe po kojoj je u Hrvatskoj bila potpuno zabranjena konzumacija alkohola vozačima (0,0 promila). Došao je i "susjed" Vlado Krauthaker, dobro poznati vrhunski hrvatski vinar s kojim Enjingi dugo nije razgovarao, a danas se dobro slažu i razmjenjuju iskustva dviju ponajboljih hrvatskih vinskih kuća. Vincelovo kod Enjingija nije propustila ni Antonija Jozić, požaško-slavonska županica i gradonačelnik Požege Željko Glavić te ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić sa suradnicima. 

Ivo Enjingi izjavio je za Radio Osijek kako je vjerojatno najstariji aktivni hrvatski vinar, koji i u 83. godini svakodnevno radi u vinogradu ili podrmu i kontrolira sve što se događa. I dalje ima energije za obnovu vinograda i sadnju novih, nedavno je dovršio i novi podrum, a otkrio nam je da od 1972. godine jede isključivo domaću hranu, proizvedenu na ekološki način. Kaže kako do stote godine ne želi razgovarati o bolestima i problemima, a građane je pozvao da jedu zdravu hranu proizvedenu na ekološki način te državu da osigura uvjete i omogući što veće potpore ekološkim proizvođačima i proizvodima.


Poslušajte i razgovor s Ivom Enjingijem, snimljen za Deseticu Radio Osijeka. 

razgovor s Ivom Enjingijem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.