Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinceška - molitve, zahvale i blagoslovi za dobar urod vinove loze

22.01.2020.

08:48

Autor: Radio Osijek

fotografija Davor Lončarić

fotografija Davor Lončarić

Foto: - / -

Sveti je Vinko jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je obvezan i obred koji valja obaviti. Bez obzira na studen i dubok snijeg mora se doći do trsa gdje će se ritualno odrezati nekoliko grančica s tri pupa, a kad grančice potjeraju, znat će se kakva će biti godina.

 

Dvadeset i drugu godinu zaredom, u organizaciji Vinskog klastera Srijema, održava se Vinkovo u Iloku, tradicionalna manifestacija obilježavanja i proslave blagdana svetog Vinka. Od 22. do 26. siječnja posjetitelji će uživati u obilju dobrog vina, hrane i odlične zabave.
Tradicionalnu proslavu i druženje osmislila je i vinarija Vino Belje, a u Feričancima se, kao i svake godine, održava Feričanačko vince. U Trnavi će blagoslov trsova i loze predvoditi đakovačko - osječki nadbiskup, monsinjor Đuro Hranić.

                                                          ***                          

"Bez obzira na hladnoću, dubok snijeg ili katkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa; tu će gazda ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Orezani se trs potom obredno poškropi - "krsti" starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to po narodnom običaju praćeno pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, to će odmah počastiti nazočno društvo.

U nas je slavljenje Vinkova, Vincekova, Vincekuše uobičajeno u kontinentalnim vinogorjima, tek ponegdje se javlja i u primorskim područjima. I valja odmah reći da ima malo uporišta u religiji, odnosno kršćanstvu, jer nisu nađene nikakve veze sa životopisom svetog Vinka i vinskih poslova i običaja. Bit će da je riječ o kakvom pretkršćanskom, poganskom običaju, odnosno poganskim svetkovinama poljodjelaca, jer je ovo razdoblje kad počinje novi ciklus poljoprivrednih radova, kad kreće vegetacija. Kao što je Martinje drevna proslava završetka te godine.

Sam sveti Vinko uz vino je povezan tek imenom. Bio je ranokršćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragozi, živio je u 4. stoljeću, za vladavine zloglasnog Dioklecijana. Prokonzul Dacijan ga je grozno mučio da bi se odrekao vjere i svog biskupa Valerija, pokušao je to potom učiniti i raskošću i ljubaznostima. Čim su ga položili u meku, mirišljav postelju, preminuo je. Dacijan ga je dao baciti zvijerima, ali po legendi je doletio gavran i obranio mučenikovo tijelo. Tada su ga povezli na morsku pučinu i bacili ga s kamenom oko vrata, no more ga je čudom izbacilo na obalu. Svetoga se Vinka na slikama prikazuje kao lijepa mladića ogrnuta dalmatikom, odjećom pastira a u tadašnjoj Dalmaciji, oznakom mučeništva. Moći su mu prenesene u Lisabon gdje se i danas čuvaju."

/tekst "Prvi hrvatski vinogradarski portal"/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.