Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinceška u beljskoj vinariji na Banovom brdu u Baranji

22.01.2019.

13:47

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Kao i svake godine Vinceška obilježava početak rezidbe u vinogradima, odnosno početak nove vinogradarske godine .

Direktor Belja, Davor Bošnjaković u ovoj je prigodi istaknuo: Iza nas je vrlo zahtjevno razdoblje u kojem smo pokazali da možemo i želimo nastaviti uspješnu poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj, a pred nama su novi projekti. Od danas se želimo dodatno približiti potrošačima kroz personalizirane etikete i etikete s posvetom, koje kupci mogu izabrati na beljskim vinima".

Glavna enologinja u Belju Suzana Zovko:"Mi smo ove godine odlučili proslavu održati na sam blagdan Svetog Vinka. To je kraj jedne vinogradarske godine i početak sljedeće. Novu vinogradarsku godinu tradicionalno započinjemo rezidbom, a to je i prilika za kušanje prvih mladih vina prošlogodišnje berbe. Ta su vina još uvijek vrlo aromatična i još su uvijek prisutne te fermentacijske note. Vrlo smo zadovoljni i nadamo se da ćemo nastaviti s dobrim rezultatima od prošle godine, kada smo dobili nagrade na najznačajnijim svjetskim natjecanjima. Gostima se na Vinceški tradicionalno nude i kuhani grah, pečena kobasica i slanina, a sve se te delicije koriste i kako bi se okito vinograd s molitvom da i sljedeća godina bude uspješna i rodna".

Personalizirane su vinske etikete novost na hrvatkome tržištu, a Belje se želi još jače povezati s ljubiteljima vina, istaknula je istaknula je direktorica Sektora marketinga, turizma i korporativnih komunikacija Ljiljana Vajda Mlinaček. 

Tvrka Belje gospodari s 650 hektara vinograda, a 80 posto nasada zauzima graševina. To je sorta koja u baranjskom području ima najveći potencijal te se u Belju nadaju, kako će graševinu, zajedno s ostalim hrvatskim vinarima, uspjeti pozicionirati na svjetskom tržištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.