Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinceška u Belju

20.01.2023.

17:22

Autor: Radio Osijek

Početak vinogradarske godine

Početak vinogradarske godine

Foto: D.Lončarić / Radio Osijek

Vinogradari i vinari ovog vikenda obilježavaju početak nove vinogradarske godine i slave svetog Vinka. Nakon dvije pandemijske godine u kojima je proslava izostala, u 2023. u vinogradima Belja na Banskom brdu ponovno su se okupili brojni gosti.

2022. godina bila je vrlo izazovna - krenula je obećavajuće, no u svjetlu klimatskih promjena dogodile su se višemjesečne suše. No, vinova je loza otporna i izdržljiva pa u konačnici možemo reći da iza sebe imamo odličnu berbu i  mlada vina izvrsne kvalitete, rekao je glavni enolog vina Belje Marijan Knežević. "Danas, nakon devet ili deset godina u ovo  vrijeme pada snijeg, a u narodu kažu "ako se vrabac danas ne može okupati u vodi onda će biti siromašnija godina". Prema narodnom su vjerovanju svi preduvjeti za dobru godinu ispunjeni, tako da ne bi trebalo biti iznenađenja. Belje trenutačno gospodari s 564 hektara vlastitih vinograda na južnoj padini Banskog brda, od kojih je 480 hektara (85 posto) graševine. Podrum je poznat poo tome što sirovinu kontrolira od početka, što jamči kvalitetu. Iza nas su rezultati u u berbi i u prodajnom smislu." Predsjednik uprave Belja plus  Damir Leko istaknuo je kako su beljski podrumi među najznačajnijima u Hrvatskoj. "Prošle smo godine prodali 3,65 milijuna litara vina, što prelazi našu godišnju proizvodnju od 3,5 milijuna litara. Nova vina iz berbe 2022. bit će na tržištu prije Uskrsa." Rukovoditelj vinogradarstva vina Belje Tomislav Pintarić osvrnuo se na proslavu Vinceške koja je počela ručnom rezidbom u vinogradu. Rezidba simbolično otvara radove u novoj vinogradarskoj godini. Prije samog blagoslova vinograda na trsove smo  objesili kulenove i kobasice te ih zalili vinom  kako bi i urod 2023. bio bogat. Rezidba će trajati do kraja ožujka."  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.