Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinceška u Belju na Banovom brdu

22.01.2020.

13:05

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Foto: - / -

Bez obzira na vremenske prilike, vinogradari se 22. siječnja okupljaju u vinogradima na blagoslovu vinove loze. Čokote okite kobasicama, slaninom i kulenovima, kako bi berba ujesen bila rodna .

Vinceška, Vince ili Vinkovo sinonimi su za blagdan svetog Vinka kada počinje rezidba u vinogradima i nova vinogradarska godina. Glavna enologinja u Belju Suzana Zovko: "Za nas vinare to je dan kad na svjetlo dana iznesemo nova vina i poslušamo prve komentare ljubitelja vinske kapljice". Direktor Belja Davor Bošnjaković ponosan je na beljsku vinariju i tri milijuna čokota oko nje te na više od 1500 posjetitelja koji će danas u njoj kušati vina. Komentirao je i prošlogodišnju berbu koja, zbog vremenskih nepogoda i nije bila najnaklonjenija vinogradarima, no i istaknuo da Belje puno ulaže u taj sektor. A Ljiljana Vajda-Mlinaček  iz Marketinga, turizma i korporativnih komunikacija istaknula je kako im je Vinceška važna i zbog početka nove turističke sezone: "Dobar je ovo događaj za početak nove turističke godine, jer je Baranja već godinama ruralno top odredište". A malo sunca nakon desetak dana u Slavoniji i Baranji, prvi su znak, nadaju se vinogradari, kako će njihove molitve o rodnoj godini biti uslišene. Jer, mudra stara izreka kaže: "Kad za Vinkovo sunce sije, dobroga se vina pije".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.