Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinceška u slavonskim, baranjskim i srijemskim vinogradima

22.01.2019.

09:01

Autor: Radio Osijek

Vinkovo 2017. fotografija Davor Lončarić

Vinkovo 2017. fotografija Davor Lončarić

Foto: - / -

Sveti je Vinko jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je obvezan i obred koji valja obaviti. Bez obzira na studen i dubok snijeg mora se doći do trsa gdje će se ritualno odrezati nekoliko grančica s tri pupa, a kad grančice potjeraju, znat će se kakva će biti godina.

Na vinogradarskom položaju Vukovo danas u 13 sati, blagoslovom i orezivanjem vinograda te molitvom za rodnu godinu, obilježit će se ovogodišnje Vinkovo u organizaciji Iločkih podruma. Ove je godine "kuma" Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac. Na blagoslovu će, među ostalima, biti i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, te gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir. Nakon svečanosti blagoslova program se seli na ekonomiju Vukovo gdje će biti priređena zakuska s tradicionalnim slavonskim i srijemskim delicijama te vinima Iločkih podruma.

 

Prigodnim će se programom blagdan svetog Vinka obilježiti danas u Beljskim vinogradima.
Dio je priredbe, koja počinje u podne, u novoj vinariji na Banovom Brdu, prezentacija novog projekta "Vino s personaliziranom etiketom".

I ove godine na spomendan svetog Vinka u Trnavi će biti blagoslov Nadbiskupijskih vinograda i mladog vina. Obred blagoslova trsova i loze počinje u podne kod križa u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije, a nastavlja se u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma blagoslovom mladog vina.

                                                                                 ***

"Orezani se trs potom obredno poškropi - "krsti" starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to po pučkoj navadi praćeno pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, to će odmah počastiti nazočno društvo. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema slastan zalogaj već prema običajima kraja, od pečene slanine, preko šarana do srnećeg paprikaša. Jasno da se takva zabava protegne i do duboko u noć.

U nas je slavljenje Vinkova, Vincekova, Vincekuše uobičajeno u kontinentalnim vinogorjima, tek ponegdje se javlja i u primorskim područjima. I valja odmah reći da ima malo uporišta u religiji, odnosno kršćanstvu, jer nisu nađene nikakve veze sa životopisom svetog Vinka i vinskih poslova i običaja. Bit će da je riječ o kakvom pretkršćanskom, poganskom običaju, odnosno poganskim svetkovinama poljodjelaca, jer je ovo razdoblje kad počinje novi ciklus poljoprivrednih radova, kad kreće vegetacija. Kao što je Martinje drevna proslava završetka te godine.

Sam sveti Vinko uz vino je povezan tek imenom. Bio je ranokršćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragozi, živio je u 4. stoljeću, za vladavine zloglasnog Dioklecijana. Prokonzul Dacijan ga je grozno mučio da bi se odrekao vjere i svog biskupa Valerija, pokušao je to potom učiniti i raskošću i ljubaznostima. Čim su ga položili u meku, mirišljav postelju, preminuo je. Dacijan ga je dao baciti zvijerima, ali po legendi je doletio gavran i obranio mučenikovo tijelo. Tada su ga povezli na morsku pučinu i bacili ga s kamenom oko vrata, no more ga je čudom izbacilo na obalu. Svetoga se Vinka na slikama prikazuje kao lijepa mladića ogrnuta dalmatikom, odjećom pastira a u tadašnjoj Dalmaciji, oznakom mučeništva. Moći su mu prenesene u Lisabon gdje se i danas čuvaju."

/tekst "Prvi hrvatski vinogradarski portal"/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.