Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovačka Bubamara pred zatvaranjem?

27.05.2016.

08:56

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vladina odluka o preraspodjeli sredstava unutar dijela prihoda od igara na sreću ugrozila je djelovanje i opstanak brojnih udruga. Zbog nje je pred zatvaranjem i vinkovačka udruga za osobe s invaliditetom Bubamara.

Tom odlukom, srećom, nije ugrožen njihov projekt kafića Buba bar u kojemu rade osobe s Downovim sindromom. Pronaći će, kažu, novac za Buba bar, a dio posla odradit će volonterski. I vrijedna petorka Vinkovčanima će uskoro posluživati kavu u posebnom kafiću. Odjeveni u iste boje. Među bubamarcima treme više nema, svi jedva čekaju da se kafić otvori.
No djeca s Downovim sindromom, ističu u vinkovačkoj udruzi "Bubamara", i dalje su u Hrvatskoj diskriminirana. Ova vinkovačka mogla bi uskoro ostati i bez osobne invalidnine. Saznali su i to da Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva nema novca za isplatu ugovorenih iznosa te da neće imati za plaće zaposlenih.
Njima su umanjena sredstva, a oni će ta sredstva umanjiti udrugama. Međutim, ne i sebi, pa je ta solidarnost u ovom slučaju jednosmjerna. Za Bubamaru to znači da će plaće biti manje i cijeli hladni pogon, a takvo što znači i lagano gašenje udruge, smatra Žana Skeljo-Škorić, dopredsjednica Udruge osoba s invaliditetom "Bubamara".
Gašenje udruge bilo bi za ovu djecu, kažu, propast svijeta. No ako im država i uskrati tih 300 tisuća kuna godišnje, od projekta Buba bara, kažu, neće odustati, makar neki od njih i volontirali.  Jer Ivana, Marija, Tina, Alen i Domagoj mjesecima vježbaju s čašama, šalicama, tanjurićima - i njihov trud ne smije biti uzaludan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.