Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovački jesenski sajam

11.09.2015.

13:30

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izaslanik predsjednice Republike i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović otvorio je u Vinkovcima 13. Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva koji se redovito održava u sklopu Vinkovačkih jeseni.

"Ovaj sajam je mjesto gdje se iz godine u godinu promovira hrvatski proizvod, hrvatska kvaliteta, hrvatski gospodarstvenik", rekao je Burilović te dodao da se samo na ta način može ojačati domaće gospodarstvo. Ocijenio je da stanje u hrvatskom gospodarstvu nije dobro, a najavljeni rast od jedan posto BDP-a nedovoljan za gospodarski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta.
Od 2008. godine izgubili smo 12,4 posto BDP-a pa sa sadašnji rastom trebat će nam više od desetljeća da dosegnemo gospodarsku razinu od prije sedam godina, rekao je Burilović te dodao da je Slavoniju u zadnjih 15 godina napustilo 30.000 mladih te da u ovom trenutku tjedno samo u Njemačku odlazi 200 Slavonaca. Istaknuo je potrebu zaustavljanja negativnih trendova i naglasio da je svaka Vlada dužna pomoći Slavoniji u njenom gospodarskom oporavku.
Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić podsjetio je da je sajam mjesto susreta gospodarstvenika, mjesto razmjene ideja i stjecanja novih znanja te istaknuo da se u sklopu trodnevnog sajma održava desetak panela vezanih za gospodarske teme uz sudjelovanje kompetentnih stručnjaka.
Istaknuo je potrebu razvoja poduzetničkoga duha te dodao da možda Slavoncima treba poduzetničkog duga jer ga u prijašnjim vremenima možda i nije trebalo imati jer smo imali bogatu zemlju od koje se moglo dobro živjeti.
U 21. stoljeću to nije dovoljno, a od naših resursa treba stvoriti proizvod koji će imati puno veću vrijednost i naći tržište izvan Hrvatske, zaključio je Karlić.
13. Vinkovački jesenski sajam gospodarstva, smješten je prvi put pod šatorom na Trgu Vinkovačkih jeseni, a zbog manjeg prostora na njemu sudjeluje 40-tak selekcioniranih izlagača.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.