Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovčani slave Dan grada

20.07.2022.

16:02

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT

U sklopu arheoloških istraživanja, učenice pomažu u ispiranju keramike u Gradskom muzeju Vinkovci

U sklopu arheoloških istraživanja, učenice pomažu u ispiranju keramike u Gradskom muzeju Vinkovci

Foto: Marija Vukasović Petrinović / HRT

Odavanjem počasti poginulim i nestalim u Domovinskom ratu te svečanom sjednicom Gradskog vijeća, Vinkovčani su  obilježili Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Ilije.

"Puno se u proteklih godinu dana ulagalo u infrastrukturu i uređenje grada Vinkovaca, međutim puno važnije od toga je da imamo pozitivno ozračje u gospodarskom smislu i da naše tvrtke rastu", kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. Čestitajući sugrađanima Dan Grada, Bosančić je naveo kako su gledajući prihode, vinkovačke tvrtke u 2021. došle do rekordnih 5,6 milijardi kuna što je za 42,7 posto više nego primjerice 2017."U Vinkovcima je neto prosječna mjesečna plaća u tvrtkama porasla s 3999 kuna u 2017. na 5026 kuna u 2021. godini, što čini rast od visokih 25,7 posto", rekao je Bosančić.

U proteklom petogodišnjem razdoblju, napomenuo je rastao je i broj novootvorenih tvrtki u gradu, s ukupno 610 na 756.

Izlaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić poručio je kako Vinkovci i dalje mogu računati na podršku hrvatske Vlade. "Sam Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, koji je ispočetka za mnoge bio enigma i smatrao se stranačkom idejom, pokazao je da ima rezultate. Od više od 20 milijardi kuna koliko je povučeno do sada u tome projektu, gotovo četiri milijarde završilo je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a od toga, više od milijardu kuna ovdje u Vinkovcima", naveo je ministar Banožić.

Podsjetio je kako država nedavno gradu Vinkovcima darovala 111 hektara zemljišta za proširenje gospodarske zone Zalužje koju gradske vlasti namjeravaju izgraditi kao održivu, pametnu i digitalnu poduzetničku zonu u kojoj će pametna rješenja nadzirati i upravljati poduzetničkom infrastrukturom, uz ostvarenje znatnih energetskih ušteda.

U tom cilju u planu je i da se sadašnja državna cesta koja Vinkovce spaja sa Županjom i autocestom A3, a prolazi pored buduće zone, proširi na četiri prometne take kako bi se do Zalužja dolazilo što brže i sigurnije, najavio je ministar Banožić.

Prije svečane sjednice Gradskog vijeća na kojoj su u Gradskom kazalištu Joze Ivakića zaslužnima dodjeljne gradske nagrade, brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno Spomenika hrvatskim braniteljima u parku u Lovretićevoj ulici.

U sklopu obilježavanja Dana grada, u večernjim satima održat će se koncert pjevačice Nine Badrić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.