Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovci: 13.rođendan Bibliobusa, proglašeni najčitatelji 2018.

20.02.2019.

15:28

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica jedina je u Hrvatskoj koja još nije obnovljena nakon Domovinskog rata, radi u 'zamjenskoj' zgradi. Do temelja je spaljena 17.rujna 1991. uslijed udara fosforne granate, a u njoj su - uz osamdeset pet tisuća knjiga - izgorjeli i rukopisi zavičajnih pisaca.

Gradska knjižnica i čitaonica na svojoj 'zamjenskoj' lokaciji u Gundulićevoj ulici 6 ima razloga slaviti. Iako je jedina neobnovljena u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata, danas s oko sto pedeset tisuća knjiga i šest i pol tisuća korisnika - postala je žarište društvenih događaja u gradu. Ne samo djeca koja čitaju, potencijalni najčitatelji, s nama su svakodnevno i odrasli sugrađani koji sudjeluju u različitim aktivnostima - izložbama, predstavljanjima knjiga, predavanjima i mnogim drugim događajima. Svakodnevno kroz knjižnicu prođe oko tristotinjak korisnika - kaže ravnateljica Vedrana Lugić.

"Naša 'nova' knjižnica na staroj lokaciji priča je koja će, čvrsto vjerujem, iznova krenuti ove godine. Projekt je završen, čekamo natječaj za izvođača radova" - najavila je ravnateljica Lugić, podsjećajući na povijest nekadašnje Narodne knjižnice i čitaonice u Vinkovcima, koja je do temelja spaljena u agresorskom napadu na grad 17.rujna 1991. godine, nakon što je pogođena fosfornom zapaljivom granatom. Zgrada s osamdeset i pet tisuća knjiga, rukopisima zavičajnika i predmetima potpuno je izgorjela, a s njom i neprocjenjiva vrijednost.

Najčitatelj odnosno najčitateljica u 2018. godini Posudbenog odjela za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci je Martina Šmuc, koja je u prošloj godini pročitala 242 knjige. U kategoriji srednjih škola najaktivnija u broju pročitanih knjiga bila je Andrijana Brkić, u kategoriji osnovnih škola Sara Bošković, a u kategoriji mlade čitateljske nade (predškola) četverogodišnja Eva Vincetić.

Svima njima danas su na prigodnoj svečanosti u vinkovačkoj knjižnici uručene i prigodne nagrade u sklopu obilježavanja 13. obljetnice rada Bibliobusa Vukovarsko-srijemske županije.

Nagrade su primili i pobjednici natječaja za najbolji bećarac na temu bibliobusa, knjiga, čitanja i učenja. U mlađoj skupini od 1.-4. razreda najboljim je ocijenjen bećarac Paole Margić, učenice 4. razreda osnovne škole iz Nijemaca.

U kategoriji od 5. do 8. razreda pobijedio je skupni rad Duje Došena i Ante Pandže uz glazbenu pratnju Josipa Dilberovića i Danijela Štivića, također učenika učenika osnovne škole u Nijemcima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.