Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovci: Gradsko vijeće prepolovilo paušalni porez u privatnom smještaju

29.01.2019.

18:39

Autor: Radio Osijek/ Press 032 /mp

foto:TZ Vinkovci

foto:TZ Vinkovci

Foto: - / -

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca, između ostaloga, usvojen je prijedlog paušalnog poreza po krevetu u turizmu u privatnom smještaju. Grad Vinkovci odlučio se za najniži godišnji iznos od 150 kuna i time upola smanjio dosadašnjih 300 kuna po smještajnoj jedinici.

Gradonačelnik Ivan Bosančić ocijenio je kako je riječ o još jednoj mjeri za poticanje razvoja turizma u gradu. Ovaj put to je olakšica privatnim iznajmljivačima te poticaj povećanju broja kreveta odnosno smještajnih jedinica u privatnom smještaju. Na području grada trenutačno je 16 prijavljenih privatnih iznajmljivača - istaknuo je Davor Mecanović, zamjenik pročelnice gradskog Upravnog odjela za kulturu i turizam.

Izmjenama i dopunama Odluke o prodaji gradskih stanova, koja je jednoglasno usvojena na sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca, svim građanima koji trenutačno imaju stanarsko pravo kao zaštićeni najmoprimci u gradskim stanovima omogućit će se kupovina stanova u kojima žive, bez natječaja. Jednoglasnu podršku svih vijećnika dobile su i izmjene Odluke o davanju gradskih stanova u najam kojima je omogućeno da umjesto dosadašnja tri, maloljetni članovi obitelji nose 15 bodova. To bi, ocjenjuju u Gradskoj upravi, trebalo pomoći obiteljima s više djece da lakše i brže dođu do gradskog stana u najam.

V.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu samoupravu Krunoslav Josip Čačić naveo je da je u gradu 15-ak obitelji koje su u takvim stanovima, a koje će sada izravnom pogodbom moći kupiti stan od Grada bez natječaja i uz popust od 30 posto od procijenjene tržišne vrijednosti.

“Obje ove odluke na tragu su demografske politike za koju se zalažemo u Gradu Vinkovcima. Želimo ovakvim i sličnim mjerama pridonijeti poboljšanju demografske slike u našem gradu”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je u jednom trenutku morao stati i u obranu vlastite stranke (HDZ). Potaknut istupom vijećnika Damira Jakšića koji je poručivši HDZ-ovcima da se “znaju baviti raznim malverzacijama i dodjeljivati gradske stanove svojim članovima i simpatizerima” zatražio da mu se dostavi popis svih onih koji su u zadnji pet godina kupili gradski stan, gradonačelnik Vinkovaca među ostalim je istaknuo da u njegovu mandatu nije prodan niti jedan. 

“Ako što imate protiv nas prijavite nas DORH-u. Mene prvog, a ne da pričate okolo kako se bavimo malverzacijama. Ne možete nikoga optuživati bez dokaza. U mandatu u kojem sam ja gradonačelnik nismo prodali niti jedan stan. U stanovima  koje sada prodajemo ljudi žive više od 30 godina”, kazao je Bosančić.

“Nisam nikoga optužio. Samo sam davao primjer. Rekao sam da postoji sumnja u malverzacije”, branio se Jakšić koji je ipak digao ruku za obje odluke koje su se ticale gradskih stanova.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.