Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovci: Novo lice najstarijeg europskoga grada

03.04.2019.

13:45

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp  kip Svetog Trojstva

fotografije: HRT/mp kip Svetog Trojstva

Foto: - / -

Radovi su počeli prošle jeseni rušenjem stabala breza u parku pokraj zgrade Hrvatskih šuma i Župnog ureda svetog Euzebija i Poliona, sada traje obnova dijela podzemne infrastrukture. Sukladno planovima uređenja, 33 stabla zamijenjena su novima. Kip Svetog Trojstva obnavlja Ministarstvo kulture.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić uvjerio se u tijek radova koji će zbog uređenja središnjeg gradskog parka na Trgu bana Josipa Šokčevića trajati do srpnja. Vrijedni oko tri milijuna kuna, do Dana grada podarit će novo lice najstarijem europskome gradu u Velikom parku, kako ga zovu Vinkovčani.

U planu je obnova svih staza, postavljanje nove parkovne rasvjete, klupa i ostale popratne urbane parkovne opreme te uklanjanje svega što remeti sklad parkovne arhitekture, najavio je pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Dalibor Šandrk. Pri kraju je obnova 174 godine staroga kipa Svetog Trojstva - u središtu Vinkovaca postavljen je 1845. godine na blagdan Male Gospe. Preporuka konzervatora i restauratora bila je da se kip, koji je u registar Ministarstva kulture uvršten kao materijalno kulturno dobro, vrati u prvobitno stanje.

"U ovaj se park nije ulagalo od Domovinskog rata - vide se oštećenja od granata na pločnicima, bilo ih je i u starim stablima koja smo jesenas uspješno zamijenili novima. Sada želimo da razviju krošnje, kako bi opet nastao stari hlad, tako omiljen Vinkovčanima i svima koji dođu u Vinkovce", rekao je Šandrk. U razgovoru s novinarima potvrdio je kako se uspješno odvija i obnova kipa Svetog Trojstva u središtu parka, njegova obnovljena kupola trebala bi stići idući tjedan.

U rujnu 2017. godine najavljen je početak radova na obnovi spomenika. “Jednostavno mislim da je naše Trojstvo središnja točka gdje su se svi Vinkovčani okupljali, razgovarali i družili godinama. I nekako on odiše tom dušom, dušom ovoga parka,” rekao je tom prigodom gradonačelnik Ivan Bosančić. Ugovor je potpisan u Konzervatorskom odjelu u Vukovaru na temelju Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi u 2018. godini. Odobreni iznos sredstava je 100 tisuća kuna, a planirani završetak radova je godinu dana. Ministarstvo kulture za prvu fazu obnove kipa Svetog Trojstva izdvojilo je 150 tisuća kuna, a za nastavak radova osiguralo je i dodatnih 100 tisuća kuna.

"Park će zadržati svoj izgled, ali više neće biti neravnih pješačkih staza i rupa na svakom koraku. Molim građane za malo strpljenja u iduća tri mjeseca, jer u ovoj fazi moramo i pretrpjeti nered zbog radova da bi grad dobio novo lice" - rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. Uvjerio se u tijek radova, najavljujući postavljanje nove komunalne opreme. Potvrdio je kako će se ovogodišnji Rimski dani, u svom sedmom i do sada najraskošnijem izdanju, morati održati na drugoj, privremenoj lokaciji.

Park na Trgu bana Josipa Šokčevića, središnjem vinkovačkom trgu, nastao je krajem 18. st., kada dotadašnji vojnograničarski „Paradeplatz“ dobiva obilježja klasicističkoga geometrijski oblikovanoga perivoja. U formi drvoreda sađeni su kesteni s platanama u uglovima parka, a stabla su bila udaljena od pročelja zgrada kako bi i njihova arhitektura dolazila do izražaja.

Tijekom vremena prostor je doživio mnoge promjene - prije radova koji traju od jeseni, posljednja značajnija bila je 1987. godine, kada je izvršena rekonstrukcija s proširenjem postojećih pješačkih staza i obnovom dotadašnjeg spomenika palim borcima iz II. svjetskog rata. Domovinski rat ostavio je brojne tragove granata i na tom prostoru, od kojih je veliki dio završio u stablima parka. Zbog oštećenja stabala i općenito zapuštenog izgleda parka, već niz godina vrše se pripreme za njegovu obnovu, pa su naručene i načinjene Povijesna studija, Studija obnove, te Idejni projekt obnove parka.

Izrada navedenih studija i Idejnog projekta povjerena je mr.sc. Ivanki Mlinarić, ovlaštenoj krajobraznoj arhitektici s dugogodišnjim iskustvom u radu s javnim zelenim površinama i s dopuštenjem Ministarstva kulture za obavljanje poslova zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Po završetku izrade Povijesne studije i Studije obnove 2012. godine održane su prezentacije za užu stručnu javnost i medije.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.