Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovci obilježavaju 200. obljetnicu rođenja Josipa Runjanina

07.12.2021.

22:21

Autor: Hina

200 godina J. Runjanina

200 godina J. Runjanina

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

U povodu 200. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Runjanina, u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića večeras je održana svečana akademija na kojoj je ukazano na značaj toga Vinkovčanina koji je u prvom redu poznat kao skladatelj hrvatske himne "Lijepa naša domovino".

Josip Runjanin (1821.-1878,), bio je hrvatski skladatelj i časnik u Austrougarskoj vojsci, koji je uglazbio pjesmu Antuna Mihanovića 'Horvatska domovina', a koja je 1891. godine proglašena hrvatskom himnom pod naslovom 'Lijepa naša domovino'.  Na svečanoj akademiji, održanoj pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca, o Runjaninu su govorili  Zdenka Ivanković iz Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima, Zlatko Virc, predsjednik Povijesnog i športskog društva "Hrvatski sokol" Vinkovci i Darko Stojanović, autor kratkog dokumentarnog filma posvećenog Josipu Runjaninu, a koji su posjetitelji imali prigodu i pogledati.  "Da Josip Runjanin nije ništa napravio u svome životu, a napravio je, samo da je skladao "Lijepu našu", napravio je previše", rekao je  Virc. dodajući kako hrvatska himna danas oduševljava "3,5 milijuna Hrvata u Hrvatskoj i još toliko u inozemstvu", a u Domovinskom ratu bila je velika potpora hrvatskim braniteljima. Zlatko Virc predložio je Gradu Vinkovcima da otkupi rodnu kuću Josipa Runjanina kako bi se pretvorila u Dom Lijepe naše. 
Muzikologinja Zdenka Ivanković rekao je da je doista teško govoriti o Josipu Runjaninu kao glazbeniku s obzirom da je on prvenstveno bio vojna osoba, a u glazbenom smislu amater. "Ipak je pridonio hrvatskoj glazbenoj ostavštini samim time što je skladao hrvatsku himnu, iako postoje neke dvojbe oko izvornosti. Naime, himna je prenešena usmenim putem i  pretrpjela je dosta prerada dok je stavljena u višeglasje jer je sam Runjanin, s obzirom da je glazbeno bio limitiran, napisao samo čistu melodiju, dakle nije ju harmonizirao niti preradio za orkestar, što su napravili drugi, profesionalni glazbenici", navela je Ivanković. U Runjaninovoj glazbenoj ostavštini nema puno glazbenih dijela, navodno tek pet, šest od kojih se izvode samo dvije skladbe, "Ljubimo te naša diko", koja je napisana u čast banu Josipu Jelačići i, dakako, himna, podsjetila je.
Darko Stojanović rekao je da Josip Runjanin spada među pet najznačajnijih Vinkovčana. "U njegovom društvu su Josip Kozarac, ban Josip Šokčević, Slavko Janković i Joza Ivakić. Riječ je o Vinkovčaninu značajnom ne samo za Vinkovce, već za cijelu Republiku Hrvatsku", poručio je Stojanović.
U glazbenom dijelu nastupili su učenici Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci, TS "Dike" i Muška pjevačka skupina "Lipa". U programu je nastupila i glumica Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci Matea Marušić i članovi Dječjeg ansambla Kazališta "Mika Živković", Retkovci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.