Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovci: Pčelarski dani za vikend

15.03.2016.

13:23

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni sajam opreme i pčelinjih proizvoda i stručni skup organiziraju Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski pčelarski savez. U Vinkovcima će se 18. i 19. 3. u dvoranama ''Barun Trenk'' predstaviti 40 izlagača iz Hrvatske, Federacije BiH, Mađarske i Srbije

Poseban program namijenjen je učenicima osnovnih škola i djeci iz vrtića. U sklopu ovogodišnjih Pčelarskih dana održat će se i Znanstveno-stručni skup. Među temama je prodaja pčelarskih proizvoda turistima. Srbijanski pčelar Slobodan Jevtić u svojemu će izlaganju ukazati na pogreške pri postavljanju pčelinjaka na uljanu repicu i suncokret, pravilno uzimljavanje i izimljavanje, brži proljetni razvoj za bagremovu šumu, LR i AŽ košnice s osvrtom na preventivu protiv nozeme i blagovremeno otklanjanje varoe. Bit će riječi i o profitabilnom pčelarstvu i intenzivnoj proizvodnji matica. Tradicionalni izbor Pčelarske kraljice Hrvatske ove se godine neće održati zbog nedostatka novca, najavili su organizatori na konferenciji za novinare u Maloj vijećnici Županije vukovarsko-srijemske.

Program

u dvoranama ''Barun Trenk'' H.D.Genschera 22 D u Vinkovcima

Petak 18. ožujka 2016.

09,00-17,00 - izložbeno- prodajni sajam

11,00-13,00 - prigodni program izvest će učenici O.Š.Ivana Mažuranića iz Vinkovaca

 

Subota 19. ožujka 2016.

10,00 - Svečanost otvoranja 13. međunarodnih pčelarskih dana

Stručno edukativna  predavanja u dvorani sajamskog prostora:

11,00 - 12,15 - Valerijan Tolić – Profitabilno pčelarstvo

12,30 - 13,30 - Slavko Horvat – Prodaja pčelinjih proizvoda preko turizma

13,45 - 15,00 - Slobodan Jevtić – Greške kod postavljanja pčelinjaka, brži proljetni razvoj, LR i AŽ s osvrtom na nozemu i varou

15,15 – 16,30  - Milorad Gaković - Proizvodnja matica

 

Izložbeno - prodajni sajam bit će otvoren od 09,00 do 17,00 sati.

Pčelarski dani najveća su manifestacija koja okuplja pčelare na području istočne Slavonije te će osim sajamskog dijela ponuditi niz predavanja iskusnih pčelara iz Hrvatske i Srbije, a održat će se i prigodni program za najmlađe kako bi se pčelarstvo približilo djeci, kaže predsjednik vukovarsko-srijemskog Pčelarskog saveza Stipo Rimac.

Predsjednik vinkovačke Pčelarske udruge Nektar Stanko Čuljak nada se da će ova godina biti bolja za pčelare od prošle koja je, kako je kazao, bila posve prosječna i u kojoj su pčelari nailazili na brojne probleme. "Najveću štetu nanijela je suša zbog koje je podbacio suncokret, a njegova tretiranja pesticidima bila su znatna pa su gubici među pčelinjim zajednicama bili veliki", kazao je Čuljak.
Pčelar Ivan Grgić pozvao je građane na kupnju domaćeg meda. Nešto je skuplji, ali znatno kvalitetniji, ističe on.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.