Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovci: potpisan ugovor o gradnji Istočne obilaznice

28.04.2017.

15:22

Autor: HINA/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Između Hrvatskih cesta i tvrtke Osijek Koteks u Vinkovcima je potpisan ugovor o početku izgradnje istočne obilaznice grada Vinkovaca, ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna, koja će sa svojih 7 kilometara duljine biti dio konačnog rješenja brzih cesta Osijek-Nuštar-Vukovar i Vinkovci-Županja.

Potpisivanju ugovora nazočni su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, koji su izrazili zadovoljstvo što je potpisan taj vrijedan projekt izgradnje vinkovačke istočne obilaznice.
"Riječ je o vrlo značajnom infrastrukturnom projektu, koji će omogućiti da se cijela županija bolje prometno poveže, ali i da se Vinkovci brže razvijaju. Govorili smo o i drugim projektima značajnim za ovu županiju, poput izgradnje obilaznice grada Vukovara koja ima četiri faze, a ove godine očekujemo raspisivanje natječaja za prvu fazu, kao i o projektu elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar, za koji očekujemo da bi ga ove godine i ugovorili", izjavio je novinarima nakon potpisivanja ugovora ministar Oleg Butković.
Također je rekao da su ga vinkovačke gradske vlasti upoznale s potrebom izgradnje nadvožnjaka preko magistralne pruge Zagreb-Tovarnik, kojim bi se vinkovačko prigradsko naselje Borinci prometno povezalo sa središtem grada. Istaknuo je da će sve učiniti da se i taj projekt u ovoj godini realizira.
"Izgradnja vinkovačke istočne zaobilaznice vrijedan je projekt važan za razvoj gospodarske infrastrukture", ocjenila je ministrica Gabrijela Žalac, rekavši kako je riječ o tek jednom od brojnih projekata koji će se realizirati u istočnoj Hrvatskoj kroz projekt Slavonija Vlade RH.

Po riječima zamjenika vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, izgradnja istočne obilaznice grada Vinkovaca doprinijet će izmještanju teretnog prometa iz gradskog središta, ali i otvoriti potencijal za sve one gospodarstvenike koji će poželjeti graditi svoje pogone uz zaobilaznicu.
Zadovoljstvo je izrazio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazavši kako se konačno počinju ostvarivati projekti za koje su se lokalne vlasti zalagale godinama.
Po riječima direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića radovi na izgradnji istočne vinkovačke obilaznice krenut će idućega tjedan i trajat će dvije godine.
"Riječ je o iznimno zahtjevnim radovima u sklopu kojih će se izgraditi četiri velika objekta, a predviđeno je izmještanje visokotlačnih i srednjotlačnih plinovoda te dalekovoda", naveo je.
Istočna obilaznica grada Vinkovaca nastavak je južne vinkovačke obilaznice izgrađene prije desetak godina, a protezat će se od mosta na rijeci Bosut na izlasku iz Vinkovaca prema Županji do prigradskog naselja Mirkovci te se nastavlja do Nuštra gdje izbija na državnu cestu prema Vukovaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.