Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovci: U Bizovac ove godine stiže 116 autobusa umirovljenika

13.03.2019.

14:34

Autor: Radio Osijek/ MP

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Županija svake godine putem niza projekata odvaja oko 300 tisuća kuna za potrebe umirovljenika, pa je samo kroz Odbor za skrb o osobama treće životne dobi izdvojeno oko 190 tisuća kuna za odlazak u toplice.Vukovarsko-srijemski umirovljenici u Bizovcu će biti sedam i pol tisuća topličkih dana.

"Umirovljenici se upisuju tri do pet puta godišnje, a ove godine u toplice idu pet puta. Odlazak u toplice organiziramo preko Matice udruga umirovljenika naše županije, koja okuplja 30 udruga i 29 podružnica, odnosno preko 7500 članova. Tamo gdje ima više od dvije udruge Odbor za raspodjelu određuje udrugu koja je nositelj projekta. Svaki umirovljenik, bez obzira kojoj udruzi pripada, može se javiti u tu udrugu i bit će obuhvaćen ukoliko bude prostora", objasnio je predsjednik županijskog Odbora za skrb o osobama treće životne dobi Mihajlo Tomašković uoči sjednice Odbora u Vinkovcima, održane u Gradskom društvu Crvenog križa

"Osamdeset i  pet tisuća hrvatskih umirovljenika koristi usluge toplica, uglavnom u inozemstvu, a mi želimo ići u hrvatske. Spašavamo što se može, želimo očuvati radna mjesta zaposlenih i novac ostaviti u Bizovcu. Idemo i u Lipik, zato ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj provodi naša županija", kaže Tomašković.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije Darko Dimić naglasio je da Županija s gotovo 9 milijuna kuna financira rashode u domovima za starije i nemoćne osobe, kao i da redovno prate EU projekte preko kojih će, nadaju se, poboljšati stanje u sva tri županijska doma.

O stanju u domovima za starije i nemoćne osobe na području Županije izvijestile su Gordana Trifunović, Željka Rajković i Darija Nikolić, ravnateljice domova za starije i nemoćne osobe Vinkovci, Vukovar i Ilok.

“Pokušavamo kroz javne natječaje djelovati kao pomoć udrugama, kao i kroz jednokratne financijske pomoći pomagati osobama koje se nađu u teškoj materijalnoj situaciji”, istaknuo je Dimić. Posebno je naglasio da se na ovaj način umirovljenicima financira odlazak u toplice na području Hrvatske, te da prema tome ovaj projekt ima i gospodarsku notu. Na današnjoj sjednici također je istaknuto da je odlazak umirovljenika u toplice projekt koji se provodi u tri faze, te da je Vukovarsko-srijemska županija jedina u Hrvatskoj koja financira takav projekt. 

Po popisu stanovništva iz 2011. godine udio osoba starijih od 65 godina na području Republike Hrvatske iznosio je 17,70%, dok je na području Vukovarsko-srijemske županije taj udio 17, 06%, dakle blizu smo državnog prosjeka. “Svjesni smo odlaska stanovnika s naših područja, pogotovo mladih stanovnika, a samim time raste i udio staračke populacije, odnosno osoba treće životne dobi. Trudimo se s jedinicama lokalne samouprave i institucijama socijalne skrbi napraviti što je više moguće kako bi osobe treće životne dobi provele što ugodniju starost”, poručio je uoči današnje sjednice županijskog Odbora za skrb o osobama treće životne dobi ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić, koji je  podnio izvješće o radu Društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.