Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovci: Uspješno održana pokazna vježba "Unior 2021."

04.11.2021.

18:12

Autor: Marija Vukasović Petrinović

fotografije: VSŽ

fotografije: VSŽ

Foto: - / -

Na pokaznoj vježbi “Unior 2021”u Vinkovcima, provedenoj u krugu tvornice u centru grada temeljem odluke župana Vukovarsko-srijemske županije, demonstrirano poštivanje svih procedura, sinergija i zajedništvo.

Vježba je počela u 10:08 sati, pozivom na jedinstveni broj za hitne slučajeve i dojavom o požaru u dvorištu i unutarnjim prostorijama tvornice UNIOR. Na mjesto događaja žurno su pristigle sve operativne snage civilne zaštite, policija, vatrogasci i hitna služba. Svih 5 žrtava pravovremeno je prebačeno u bolnicu, a vatra je uspješnom reakcijom vatrogasaca ugašena.

Simulirani su požar i eksplozija plinske stanice, požar trafostanice, gašenje požara, zatvaranje plinske mreže, gašenje naponske mreže, pružanje prve pomoći ozlijeđenim osobama, te koordinacija i zajedničko djelovanje operativnih snaga u kolektivnom sudjelovanju od 50 pripadnika sustava civilne zaštite. Doneseni su zaključci kako je sve uspješno odrađeno.

"Cijelo vrijeme sam pratio tajming i zadaće odrađene u željenom vremenskom periodu. Čestitam svim sudionicima ove akcije. U okviru redovnih vježbi na razini županije ona je odlično organizirana, odlično je vizualizirala životnu realnost jednog poduzeća koje se nalazi u srcu grada. Pokazalo se da su svi koji su sudjelovali u ovoj akciji izuzetno dobro reagirali i pokazali su spremnost na sve krizne situacije" - objasnio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Direktor društva Unior Vinkovci Matej Lajtman: "Svake godine i sami odrađujemo jednu ovakvu vježbu, simuliramo požar, sirenu i evakuaciju, ali ove godine, zajedno sa Županijom i županom Dekanićem, dogovorili smo malo veću akciju kako bi naši zaposlenici znali reagirati u stvarnim situacijama".

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Draganić zaključio je da su se sve procedure poštivale u zadanom okviru.

"Unior poduzeće ima dokument naziva “Plan evakuacije i spašavanja” kojeg su se i danas pridržavali sami radnici. Pokušali su ugasiti požar, nisu uspjeli i odmah su reagirali pozivom na 112. Još je važno naglasiti sinergiju i zajedništvo, a to su ključni elementi za uspješnu akciju!" - poručio je Draganić.

Kako je istaknuto, Županija po zakonu mora imati ovakvu akciju jednom godišnje kako bi se što realnije uvježbale stvarne scene krizne situacije.

U tijeku su pripreme za novu županijsku vježbu koja će se, kako je najavljeno, održati iduće godine u mjesecu lipnju u Iloku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.