Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinković: Do boljeg života samo uz odlazak Milanovićeve vlade!

21.01.2015.

14:26

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković upozorio je danas kako je čelnici lokalne uprave i samouprave potpisivanjem sporazuma o otpisu malih dugova krše Zakon o proračunu te mogu biti kažnjeni zbog toga. Osvrnuo se i na odluku Vlade o zamrzavanju tečaja švicarskoga franka.

Najnovije poteze hrvatske Vlade gradonačelnik Đakova Zoran Vinković nazvao je jeftinim predizbornim trikovima koji neće riješiti probleme u ovoj zemlji. Podsjetio je kako BDP, plaće i mirovine u Hrvatskoj padaju, kako je stanje danas puno gore nego prije tri godine te izjavio da bi "najbolji potez za boljitak ove zemlje bio odlazak Vlade Zorana Milanovića u ropotarnicu povijesti". Vinković je pojasnio kako članak 47 Zakona o proračunu propisuje da jedinica lokalne uprave i samouprave može platiti kaznu od 500 tisuća do milijun kuna ako ne naplati, primjerice, komunalnu naknadu, a čelni ljudi gradova i općina zbog toga mogu biti kažnjeni iznosima od 5o tisuća do 100 tisuća kuna. Izjavio je kako će potpisati sporazum o otpisu malih dugova s Vladom tek kada taj sporazum bude usklađen sa zakonom iako nema ništa protiv sporazuma koji će pomoći jednom dijelu naših građana. 

Osvrnuo se i na odluku Vlade da se zamrzne na godinu dana tečaj švicarskoga franka te i taj potez nazvao "zakopavanjem glave u pijesak" koji neće riješiti probleme dužnika. Konverzija kredita u kunske ili zadržavanje tečaja kakav je bio na dan uzimanja kredita jedine su mjere kojima se mogu štititi građani koji su podignuli kredite, smatra Vinković. Postavio je pitanje trebaju li ustavni suci primati svoje plaće nakon što je utvrđeno kako pune četiri godine u ladicama drže ustavnu tužbu pokrenutu zbog valutne klauzule. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.