Hrvatski radio

Radio Osijek

Vino, delicije i ugodno življenje u Osijeku

28.01.2022.

23:29

Autor: HRT Radio Osijek

7. WineOS

7. WineOS

Foto: Davor Lončarić / HRT

U Osijeku je otvoren 7. WineOS, sajam vina, delicija i ugodnog življenja. Koronakrizi unatoč okupilo se stotinjak izlagača vina iz regije čime je taj sajam postao najveća vinarska manifestacija na području od Zagreba do Beograda i Budimpešte, kažu organizatori. WineOS u subotu otvara vrata u 15 sati u sportskoj dvorani Gradski vrt, a uz kušanje vina i vrhunske hrane nastavit će se i organizirane stručne radionice za vinare. 

Zbog pandemije koronavirusa WineOS nije održan prošle godine, no sada se vratio u punom sjaju. Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter, koja organizira ovaj sajam, izjavio je kako je riječ o najvećoj vinskoj manifestaciji na području "od Zagreba do Beograda i Budimpešte" te kako je ove godine okupio stotinjak izlagača spremnih na ponudu najnovijih vijesti iz svojih vinarija, sudjelovanje na stručnim predavanjima i radionicama te pripremu vrhunske hrane za koju su zaduženi vrhunski kuhari, ali i učenici osječke Ugostiteljsko-turističke škole. 

"Vrhunska vina i autohtona gastro ponuda daju nam prostora da još snažnije razvijamo turizam na istoku Hrvatske, a Osječko-baranjska županija će kao i do sada kroz sustav potpora u turizmu pratiti i podupirati svaku kvalitetnu turističku inicijativu", rekao je nakon otvorenja sajma župan Ivan Anušić. "Uz vino ide i turizam i gastronomija i mislim da smo tu u vrhu. Vrijeme koje je pred nama je vrijeme koje radi za nas, moramo samo pametno, sa znanjem, smjerom i strategijom investirati i raditi i za nekoliko godina rezultati će biti više nego opipljivi", zaključio je Anušić.  Nazočnima se obratio i predsjednik udruge Graševina Croatica Josip Pavić, zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević i predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Vladimir Ham. Dragan Kovačević je izjavio kako Hrvatska u sljedećim godinama mora povećavati površine pod vinogradima i ulagati u vrhunsku tehnologiju te imati vrlo snažan marketing u čemu se očekuje snažnija uloga države, barem po uzoru na Mađarsku i Austriju. Tijekom prvih deset mjeseci prošle godine, kaže Kovačević, uvoz vina je porastao za čak 29% što pokazuje kako je riječ o gospodarski nenormalnoj godini. Uz to naš izvoz ne pokriva ni polovicu uvoza te se smanjuju površine pod vinogradima, rekao je Kovačević. Ohrabruje pritom činjenica da u našem izvozu jača pozicija skupljih, vrhunskih vina, što je dobar smjer za sve hrvatske vinare koji diljem svijeta redovito osvajaju brojne nagrade za kvalitetu. 

Posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim vinima svih vinogorja Slavonije, Baranje i Srijema, ali su tu i vinari iz susjednih regija. 

Antonio Brzanov došao je iz Makedonije i riječ je o jednoj od najvećih vinarija iz te zemlje čija su cijenjena vina osvajala brojne nagrade, tako i titule šampiona Balkana 2021. godine. Brzanov se treći put predstavlja u Osijeku i to vrhunskim crvenim vinima čija cijena na tržištu dostiže i 90 eura. Toni Brzanov pohvalio je osječki WineOS rekavši kako je to jedan od najboljih sajmova na kojima se predstavljao. Unatoč poskupljenjima i pandemiji s kojom se bori i Makedonija u kojoj je ograničen rad ugostiteljskih objekata pa tako i potrošnja vina, Vinarija Brzanov nije podizala cijene vina. 

Posjetiteljima se predstavio učenik Ugostiteljsko – turističke škole Osijek Fabijan Hajba i njegov mentor Robertino Martinjak koji su predstavili  aktivnosti škole i njihovog Regionalnog centra kompetentnosti. Kulinarski show održan je na glavnoj pozornici uz chefove Tomicu Đukića i Igora Vlatkovića, a u subotu će kuhati Saša Vojnović, Mateo Meković i Nebojša Rajković. U dvoranu se može ući samo uz predočenje važeće COVID – potvrde ili negativnog testa, a cijena je 100 kuna. 

Više fotografija na Facebooku Radio Osijeka

Poslušajte i radijsku reportažu sa sudionicima ovogodišnjeg WineOS-a. 

Reportaža s prvog dana 7. sajma WineOS

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.