Hrvatski radio

Radio Osijek

Vino i vinogradarstvo u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje

13.09.2017.

13:49

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i Erdutski vinogradi d.o.o. organiziraju znanstveni skup pod naslovom „Vino i vinogradarstvo u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje".

Znanstveni skup će se održati od 20. do 22. rujna 2017. godine. Prvi dan znanstvenog skupa održat će se u Slavonskom Brodu, a drugi i treći dan u Erdutu.
Ovaj znanstveni skup organiziramo želeći pokazati da Slavonija, Srijem i Baranja spadaju od davnina u važne vinorodne i vinarske regije, u kojima se vino nije proizvodilo samo za lokalne potrebe, nego i za prodaju i konzumaciju u bližoj i daljoj okolici te je u nekim primjerima već u srednjem vijeku bilo vrlo cijenjeno diljem Europe, a u novije vrijeme i šire po svijetu. Na skupu će se nastojati istražiti značenje vina i vinogradarstva u društvenoj, gospodarskoj i kulturnoj povijesti Slavonije, Srijema i Baranje od starog vijeka do naših dana, rekao je Hrvoje Pavić iz Organizacijskog odbora skupa.
Ovoje prvi znanstveni skup u cijelosti posvećen temi vina i vinogradarstva s gledišta povijesti i srodnih humanističkih disciplina (arheologije, etnologije, književne povijesti, povijesti umjetnosti) koji obuhvaća cjeloviti zemljopisni okvir triju povijesnih pokrajina na istoku Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.