Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinogradarstvo i vinarstvo kroz povijest

22.03.2017.

15:14

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Erdutskim vinogradima održana je konferencija za novinare s koje su pozvani povjesničari i oni koji se njome bave amaterski da sudjeluju na rujanskom skupu "Vino i vinogradarstvo u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje"

Prijave za sudjelovanje na znanstvenom skupu primaju se do 15. travnja, a uz povjesničare- znanstvenike pozvani su i amateri koji o  sredinama u kojima žive često imaju brojne podatke iz prošlosti života i rada. Skup će se održati 21. i 22. rujna, prvo u Slavonskom Brodu, a onda u erdutskom dvorcu Adamovich- Cseh. Cilj skupa je  pokazati da Slavonija,  Baranja i Srijem od davnina spadaju u važne vinorodne i vinarske regije te da se istraži  značenje vina i vinogradarstva u društvenoj, gospodarskoj i kulturnoj povijesti ovih prostora. Prvi je to znanstveni skup posvećen toj temi sa povijesnog stajališta te drugih srodnih disciplina- arheologije, etnologije, povijesti umjetnosti. O značaju skupa, povijesti Erdutskih vinograda i pripremama govorili su stručnjak za ekonomsku povijest slavonskih vlastelinstava u 18. stoljeću i tajnik Organizacijskog odbora Milan Vrbanus, predsjednik Nadzornoga odbora Erdutskih vinograda Josip Pavić, voditelj Podružnice za povijest Slavonije, Baranje i Srijema Hrvatskog instituta za povijest i jedan od organizatora Stanko Andrić te voditelj marketinga  Hrvoje Pavić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.