Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinogradima prijeti zlatna žutica

06.02.2017.

13:46

Autor: Alan Nedela

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako se zlatna žutica vinove loze smatra jednom od najštetnijih bolesti loze u Europi koja je već poharala neke dijelove Hrvatske, Požeško-slavonska županija organizirala je predavanje kojom se želi upoznati lokalnu samoupravu, vinogradare te vinare o štetnosti ove bolesti.

Pošast zlatne žutice za sada nije uočena na području Požeško-slavonske županije, ipak pribojavaju li se vinogradari i vinari? Ferdinand Novak iz udruge vinogradara "Vinokap" Kaptol kaže kako se vinogradari boje te kako je "najvjerojatnije prisutna žutica, samo što još nismo detektirali nju i taj problem i to moramo suzbiti, moramo naći rješenje."

Jedno od rješenja svakako je prepoznati bolest na vrijeme kaže Željko Budinšćak iz Hrvatskog centara za poljoprivredu, hranu i selo. "Zaraženi trsovi jednostavno nemaju roda, nema grožđa, bolest se brzo širi, širi se kukcima cikadama, poznati vektor je američki cvrčak, a njega ima u vinogradima Požeško-slavonske županije. Srećom nema izvora zaraze", kaže Budinšćak.

Najveći problem trenutačno su zapušteni vinogradi iz kojih se širi američki cvrčak, prijenosnik bolesti.

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević napominje kako je najvažnije učiniti da svaka stopa zemlje bude obrađena. Samim tim, ako i stari nasadi vinograda budu obrađeni smanjit će se opasnost od širenja parazita i bolesti. Župan je dodao kako će se morati donijeti posebna mjera kako bi se sve površine obradile i svaki zapušteni vinograd stavio u funkciju. 

Za učinkovito suzbijanje američkog cvrčka nužna su dva do tri tretiranja učinkovitim insekticidima godišnje u vinogradima, kaže dr. sc. Željko Budinšćak. 

Prema procjenama struke ovom opasnom fitoplazmom na područiju Republike Hrvatske ugroženo je oko 3000 hektara vinograda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.