Hrvatski radio

Radio Osijek

10:22 / 01.03.2017.

Autor: Radio Osije/HINA

Viro grupa: oporavak i dobri proizvodni rezultati šećerana

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Viro Grupa je u 2016. ostvarila dobit od 57,5 milijuna kuna, što je porast za 55 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije, Viro tvornica šećera i društva uključena u konsolidaciju - Sladorana Županja, Slavonija Županja i Viro-kooperacija) u prošloj su godini uprihodili 1,19 milijardi kuna.

Prihodi od prodaje su iznosili 1,16 milijardi kuna i porasli su 2,4 posto, dok su financijski prihodi smanjeni za 2,5 posto, na 13,3 milijuna kuna. Ukupni konsolidirani rashodi Grupe iznosili su 1,13 milijarde kuna i smanjeni su za 5 posto. Troškovi osoblja su povećani za 4,5 posto, na 52,1 milijun kuna, dok su troškovi amortizacije smanjeni za 6,9 posto, na 58,3 milijuna kuna, navodi se u izvješću. Od kolovoza 2016. drugi pojedinačno najveći dioničar Viro tvornice šećera, s udjelom od 17 posto, postao Cristal union iz Francuske, jedan od vodećih proizvođača šećera u Europi. To povezivanje, kako ističu iz Vira, "otvara perspektive snažnijeg iskoraka na globalnom tržištu i tehnoloških unaprjeđenja proizvodnje"
Matična kompanija, Viro tvornica šećera je u 2016. ostvarila dobit od 37,2 milijuna kuna, za razliku od godine ranije kada je ostvaren gubitak od 6,5 milijuna kuna. U izvješću se navodi kako je zahvaljujući iznimno dobrim proizvodnim rezultatima, što je popraćeno oporavkom cijena na europskom i svjetskom tržištu na koje tvrtka izvozi više od polovice proizvodnje, došlo do snažnog porasta profitabilnosti u odnosu na godinu ranije.Tvrtka je u kampanji prerade šećerne repe u 2016. ostvarila povijesno najbolji rezultat s prinosom šećera od 11,39 tona po hektaru zasijane površine šećernom repom, što je iznad EU prosjeka.
Taj rezultat, kako se navodi, plod je više čimbenika u kojem, uz povoljne klimatske uvjete, važnu ulogu imaju pripremne aktivnosti i pravodobna i učinkovita organizacija zaštite od bolesti šećerne repe koja je u prethodnim godinama nanosila dosta štete. Ukupno je proizvedeno 104.418 tona šećera, od čega 17.450 tona uslužno proizvedeno za Tvornicu šećera Osijek. Iz tvrtke napominju kako je tržišna 2016./2017. ujedno zadnja tržišna godina za koju se u zemljama EU primjenjuju proizvodna ograničenja. Naime, od 1. listopada 2017., nakon više od 50 godina primjene, ukidaju se zadnje važeće kvote na tržištu poljoprivrednih proizvoda u EU. Za Viro ta nova situacija označava veće mogućnosti proizvodnje te olakšavanje administrativnih ograničenja kao i ukidanje proizvodne pristojbe koju su bili dužni plaćati svi europski proizvođači šećera, ističu iz virovitičkog proizvođača šećera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.