Hrvatski radio

Radio Osijek

Virovitičko-podravska županija promovira svoje turističke adute

17.07.2020.

10:39

Autor: Radio Osijek

Virovitičko-podravska županija promovira svoje turističke adute

Virovitičko-podravska županija promovira svoje turističke adute

Foto: - / -

"Ako ste mislili da su najljepše pješčane i šljunčane plaže na moru, niste bili na obalama Drave s pješčanim sprudovima i bajkovitom prirodom ili na Orahovačkom jezeru na padinama Papuka", stoji u promotivnom članku Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Mnogima je Križnica nepoznanica, a riječ je o tajanstvenom otoku na Dravi, posljednjem u nekadašnjem Panonskom moru, do kojeg se može na samo na dva načina, starom skelom ili 250 metara dugim visećim pješačkim mostom iz 1968. "Čista egzotika u Virovitičko-podravskoj županiji, koja mami prekrasnim pejzažima i atraktivnim turističkim rutama", tvrde iz Turističke zajednice. Križnicu vole ribiči, rekreativci, zaljubljeni, putopisci, blogeri, promatrači ptica, a u ljetnim vrućinama ne propuštaju je kupači. "Nakon osvježenja u Dravi, koja na ovom malom prostoru kreira bajkovite meandre kakvih nema od Austrije do ušća u Dunav, možete se do mile volje izležavati na pješčanoj plaži ili zaigrati odbojku na pijesku. Ono što je Križničanima mana, gostima je prednost, a to je izoliranost koja je danas itekako na cijeni", stoji u opisu mjesta, pravog bisera pored Pitomače, na samoj granici s Mađarskom.
Drava nudi i druge atrakcije, osobito za vrijeme niskog vodostaja, kad se povuče, jer ostanu prekrasni sprudovi, a najljepši su oni od sitnog pijeska kod Sopja, omiljenog kupališta za stanovnike okolnih naselja, Slatine i Virovitice. Ako nema kiša, Drava je u ljetnim mjesecima uglavnom plitka pa se do pješčanih otoka može kroz vodu, ne dublju od 70 centimetara. "Piće se hladi u rijeci, tu se roštilja, priprema kotlovina, miriši pokošena trava, djeca se brčkaju u plićaku, ima i debelog hlada…, prava ljetna idila", opis je koji se upućuje umjesto pozivnice.
Svakako ne može se izostaviti i jedno od najpopularnijih slavonskih kupališta, Orahovačko jezero, smješteno je u Maloj Švicarskoj, kakozbog položaja na padinama Papuka nazivaju Orahovicu. Ispod srednjovjekovnog Ružica grada s pogledom na šume Papuka tamo ljeti uživa više od 250 tisuća kupača iz čitave Slavonije. "Idealno je za one koji traže uređena kupališta, uživaju u rekreaciji i cjelodnevnom odmoru. Tamo možete kampirati, roštiljati ili ručati u restoranu. Iako je riječ o umjetnom jezeru nastalom sredinom prošlog stoljeća izgradnjom nasipa, zbog stalnog dotoka svježe vode iz vlastitih izvora, iznimno je čisto, a na ispitivanjima voda se redovito ocjenjuje izvrsnom", napominju iz Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.